Mariupoli evakuálás: „Már épp indultunk volna, amikor elkezdtek lőni”

2022. március 6. – 16:06

frissítve

Mariupoli evakuálás: „Már épp indultunk volna, amikor elkezdtek lőni”
Égő autók egy lakótelepen mariupolban orosz rakétatámadás után – Fotó: @AyBurlachenko / Twitter / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Vasárnap délutánra a mariupoli evakuálására tett második kísérlet is kudarcba fulladt, mindkét fél ismét egymást vádolja a tűzszünet megszegésével. A szombati, első sikertelen evakuálás után a BBC beszélt egy 27 éves informatikussal, aki Mariupolban ragadt. Maxim a nagyszüleit ápolja a hatodik emeleti lakásukban, azt mondta a BBC-nek, hogy a szombat nagy reményekkel indult, de kétségbeeséssel végződött:

„Amilyen gyorsan csak tudtam, összepakoltam magamnak és a nagyszüleimnek négy táskányi holmit, benne meleg ruhákkal, élelmiszerrel és az összes maradék vizünkkel.

Készen álltunk, már indultunk volna az autóval amikor újra elkezdődött a lövöldözés.

Robbanásokat hallottam a közelünkben, amilyen gyorsan csak tudtam, mindent visszavittem az emeletre, a lakásba. Onnan már látszott, hogy a város több pontján füst száll fel, és füst volt a Zaporizzsja felé vezető országút felől is, amerre az embereknek menekülniük kellett volna. Mivel hallottak a tűzszünetről, sokan bejöttek a városközpontba, hogy buszokkal meneküljenek el az ostromlott városból. A lövöldözés kezdete után aztán nem tudtak visszamenni az óvóhelyeikre, ezért sok embert befogadtunk a lakásba. Ők a város másik oldaláról jöttek, és azt mondják, hogy az teljesen elpusztult. Minden ház lángba borult, és senki nem volt, aki eloltotta volna a tüzet. Rengeteg holttest hever az utcákon, és senki sem tudja elszállítani őket.

A palackozott vizünk elfogyott, és már csak annyi víz maradt, amennyit még sikerült a kádba töltenem. A gáz az egyetlen, ami még működik, azzal forraljuk fel a vizet, hogy meg tudjuk inni. A rendőrség ma kinyitotta a boltokat, és

mivel sokaknak már nincs se ennivalójuk, se innivalójuk, azt mondták az embereknek, hogy vigyenek el mindent.

A szomszédainknak így sikerült némi édességet, halat és szénsavas italokat szerezniük. A tűzszünet hazugság volt, az egyik fél soha nem tervezte, hogy szünetelteti a támadást. Ha azt mondják, hogy van egy újabb tűzszünet, akkor meg kell próbálnunk elmenni, de nem tudjuk, hogy az valódi lesz-e, jobb, ha elbújunk.”

A mariupoli hatóságok szerint az orosz ágyúzás lehetetlenné tette a vasárnapi evakuálást. Közben egy buszkonvojt terveznek indítani a három órányi autóútra fekvő Zaporizzsja városából. Olekszandr Sztarukh, a Zaporizzsjai Regionális Katonai Igazgatóság vezetője azt mondta, hogy a megállapodás szerint Mariupolból a lakosokat szállították volna Zaporizzsjába, közben pedig onnan buszokkal és egyéb járművekkel humanitárius segélyszállítmányokat vittek volna az ostromlott tengerparti városba, ahol immár ötödik napja nincs víz, nincs áram, az élelmiszer és az ivóvíz is gyorsan fogy.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!