Mariupolban havat olvasztanak az emberek, hogy legyen mit inniuk, a Vöröskereszt szerint szombaton biztosan nem folytatódik az evakuálás

2022. március 5. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Borzasztó állapotokról számolt be a Mariupolból az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet, amelynek képviselői szerint az emberek havat olvasztanak, hogy legyen mit inniuk, a vízszolgáltatás ugyanis leállt a városban. „Tegnap havat és esővizet gyűjtöttünk, hogy legyen némi használati vizünk. Ma megpróbáltunk ingyen vizet kapni, de hatalmas volt a sor. Emberek szerint több élelmiszerboltot is leromboltak a rakéták, a megmaradt dolgokat pedig a kétségbeesett emberek vitték el. Még mindig nincs áram, víz, fűtés és mobilkapcsolat. Senki sem hallott még evakuálásról. A gyógyszertárakból kifogytak a gyógyszerek” – írták.

Mariupol, illetve a közeli Volnovaha városait szombaton evakuálták volna az oroszokkal kötött időszakos, helyi tűzszünet értelmében, de az ukrán kormány tájékoztatása szerint elhalasztották a mentőakciót, mert az oroszok megszegték a tűzszünetet, és tovább lőtték Mariupolt. A BBC arról ír ukrán tisztviselők közlése alapján, hogy Volnovahából csak 400 embert tudtak kimenteni, miközben a két városból összesen 15 ezer ember elszállítására készültek.

Az ideiglenes tűzszünet betartását felügyelő Vöröskereszt eközben azt közölte, szombaton már aligha indul meg a két város evakuálása. „Továbbra is párbeszédet folytatunk a felekkel a civilek biztonságos eljutásáról a konfliktus által érintett különböző városokból” – áll a szervezet közleményében.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!