Új útvonalon evakuálták volna a lakosságot Mariupolból, de máris leállt az akció

2022. március 6. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mariupol kikötőváros hatóságai szerint vasárnap új tűzszünet lépett életbe, ami lehetővé teszi a városban rekedt civilek evakuálását. Az új útvonal nem észak felé indulna, hanem előbb délnyugati irányban haladnának, és csak utána fordulnának északnyugat felé:


Elméletben már délelőtt útra kelt volna a konvoj, azonban alig indultak el a buszok és az autók, a Reuters értesülései szerint csak mintegy 300 ember tudta elhagyni a várost. Az Ukrajna 24 televízió azt állítja, hogy a mintegy 400 ezres kikötővárost bekerítő orosz és oroszbarát erők folytatják a biztonságosnak hitt útvonal támadását, az Interfax hírügynökség viszont az ukrán erőket hibáztatja, hogy nem tartják be a korlátozott tűzszünetet. Vagyis a szembenálló erők ismét egymást teszik felelőssé, hogy vasárnap sem sikerült humanitárius folyosót létrehozni, pedig már másodszor próbálkoztak ennek megszervezésével. Az ukrán hatóságok korábban azt közölték, hogy több mint 200 ezer ember evakuálását tervezik Mariupolból.

Az eredeti tervek szerint szombaton indult volna a konvoj, azonban végül egyetlen civil sem hagyhatta el Mariupolt és Volnovahát a humanitárius folyosón. Az oroszok mindezért az ukránokat okolják, szerintük a tűzszünetet arra használták fel, hogy megerősítsék védelmi állásaikat. Az ukrán tisztviselők közlése szerint viszont amikor helyi idő szerint 11 órakor a város lakói a távozásra készültek, Oroszország a megjelölt humanitárius folyosó mentén újrakezdte az ágyúzást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!