Csak a békés civilek evakuációjáról sikerült megegyezni az orosz–ukrán tárgyalás második körében

2022. március 03. – 20:07

Csak a békés civilek evakuációjáról sikerült megegyezni az orosz–ukrán tárgyalás második körében
Fotó: Maxim GUCHEK / BELTA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb fejezetükhöz érkeztek a tárgyalások Oroszország és Ukrajna között a lengyel–belarusz határon. Az eddig megjelent információk alapján a következő részletek derültek ki az ukrán és az orosz fél második tárgyalásáról:

  • Az ukrán fél szerint nem úgy alakultak a tárgyalások, ahogy várták, de legalább abban sikerült megegyezni, hogy mihamarabb folytatják azokat, illetve beszéltek a háború humanitárius oldaláról is, hiszen számos ukrán várost körbekerítettek az orosz haderők.
  • Ennek értelmében a két fél közösen biztosít menekülő útvonalakat a békés civileknek, és gyógyszert, illetve élelmiszert szállítanak azokra a helyekre, ahol a legdurvább összecsapások folynak.
  • Az ukránok azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a szemben álló felek tűzszünetet kötnek a civilek evakuációjának idejére.

A tárgyalást egyébként azon a helyen tartották, ahol 1991-ben aláírták a Szovjetunió felbomlásáról szóló nyilatkozatot.

Az ukránok annak reményében utaztak a tárgyalásra, hogy három kérésüket teljesítik az oroszok:

  • azonnali tűzszünet;
  • fegyverszünet;
  • humanitárius folyosók létesítése a civilek evakuálására a lerombolt vagy folyamatosan tűz alatt álló falvakból és városokból.

Ahogy látszik, ebből csak az utóbbira volt hajlandó az orosz fél. Ahogy hétfőn is olyan feltételeket támasztottak, amelyek az ukránok szerint elfogadhatatlanok voltak. Orosz részről annyi információ érkezett, hogy a civilek kimenekítésében sikerült megállapodniuk.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom