Szinte kiürült az ENSZ-ülésterem, amikor az orosz külügyminiszter az ukránok atomfegyverhez jutásának megakadályozásáról beszélt

2022. március 1. – 12:21

frissítve

Szinte kiürült az ENSZ-ülésterem, amikor az orosz külügyminiszter az ukránok atomfegyverhez jutásának megakadályozásáról beszélt
Diplomaták vonulnak ki az ENSZ üléséről, miközben Szergej Lavrov orosz külügyminiszter beszél – Fotó: Salvatore Di Nolfi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Több diplomata is kivonult a teremből Genfben az ENSZ Leszerelési Konferenciáján, miközben a videón bejelentkező orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov arról beszélt, meg kell akadályozni, hogy Ukrajna atomfegyverekhez jusson, jelentette az AFP.

Lavrov hétfőn közölte, hogy az EU által bevezetett, minden orosz repülőre vonatkozó légtérzár miatt nem személyesen, hanem virtuálisan vesz részt a keddi ENSZ-ülésen. Bejelentkezésében arról beszélt, hogy valós a veszélye annak, hogy Ukrajna atomfegyverekhez jusson, és ezt meg kell akadályozni. „Ukrajna még mindig rendelkezik szovjet technológiákkal és az ilyen fegyverek célba juttatásának eszközeivel. Nem mulaszthatjuk el, hogy ne reagáljunk erre a valós veszélyre” – mondta. Lavrov arról is beszélt, hogy Oroszország számára elfogadhatatlan, hogy több európai ország területén amerikai nukleáris fegyver van.

A beszédet gyér tömeg előtt tartotta, mivel számos diplomata, köztük Franciaország és Nagy-Britannia képviselője is kivonult, hogy tiltakozzon Oroszország ukrajnai inváziója ellen. Lavrov beszéde alatt körbeálltak az ülésterem előtt, és ukrán zászlót tartottak a kezükben.

A Reuters cikke szerint 40 ország több mint 100 diplomatája hagyta ott az üléstermet. Az EU, az USA, Nagy-Britannia és többek között Japán küldöttjei is távoztak a teremből, ahol az ENSZ orosz nagykövete, Lavrov korábbi helyettese mellett olyan országok képviselői maradtak, mint Szíria, Kína és Venezuela.

Ugyanezen az ülésen az ukrán külügyminiszter háborús bűnökkel vádolta meg Oroszországot az országa elleni bombázások miatt, és rendkívüli ülés összehívását kérte az orosz agresszió és a tömegpusztító fegyverek kérdésének megvitatására. Az ülésen korábban az elnök egyperces néma csendet rendezett az ukrajnai harcok áldozatai emlékére.

Korábban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is arról beszélt, szerinte Ukrajna ismét szert tenne atomfegyverre: „ehhez megvan a felszerelése, technológiája, szakemberei, akik révén komolyabb képességre tehet szert, mint Észak-Korea vagy Irán”. Fact check-cikkünkben bemutattuk, hogy Ukrajna akkor sem tudna atomfegyvereket gyártani, hogy ha akarna. Az 1994. december 5-én, Budapesten aláírt Budapesti Memorandum értelmében Ukrajna 1700 nukleáris robbanófejet szerelt le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!