Németország biztosan nem ad harci repülőgépeket Ukrajnának

2022. március 9. – 15:37

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A német kormány nem fogja harci repülőgépekkel segíteni az ukrán hadsereget – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szerdán Berlinben találkozott Scholzzal, a megbeszélés után pedig közös sajtótájékoztatót tartottak. A német kancellártól megkérdezték, támogatja-e azt a lengyel javaslatot, amely szerint a lengyel légierő Mig-29-es típusú vadászgépeit át kellene adni az ukrán légierőnek a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton.

Scholz erre azt mondta: „Mindenféle védelmi eszközt biztosítottunk, küldtünk fegyvereket, amelyekről már beszéltünk, de az is igaz, hogy nagyon alaposan meg kell fontolnunk, hogy mit teszünk konkrétan, és ennek biztosan nem részei a harci repülőgépek.”

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2022. március 9-én – Fotó: Odd Andersen / Reuters
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök és Olaf Scholz német kancellár a berlini kancellárián tartott sajtótájékoztatón 2022. március 9-én – Fotó: Odd Andersen / Reuters

Arra a kérdésre, hogy Németország kategorikusan ellenzi-e az orosz energiaimport betiltását, Scholz azt mondta, már hónapok óta azon dolgozik, hogy csökkentse az ország függőségét a fosszilis energiahordozók importjától. „Sok technikai kérdéssel kell még foglalkozni” – tette hozzá.

Korábban a Pentagon is elutasította Lengyelország azon javaslatát, miszerint a lengyelek készek lennének azonnal és ingyenesen eljuttatni minden MiG–29-es vadászrepülőgépüket a németországi Ramstein légitámaszpontra, hogy aztán az Egyesült Államok Ukrajna rendelkezésére bocsáthassa azokat. Az Amerikai Védelmi Minisztérium szerint a lengyelek ötlete nem működőképes, és túl komplex problémákat hordoz magában. „Továbbra is konzultálunk Lengyelországgal és a többi NATO-taggal erről a kérdésről, illetve az ezzel járó logisztikai kihívásokról, de nem gondoljuk, hogy Lengyelország javaslata tartható lenne” – mondta John F. Kirby, a Pentagon sajtófőnöke.

(MTI, Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!