A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint nincs kritikus hatással a csernobili atomerőműre, hogy megszűnt az áramellátása

2022. március 9. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerint „nincs kritikus hatással” a csernobili atomerőműre, hogy megszűnt az áramellátása. A NAÜ egy szerdai Twitter-bejegyzésben azt írta, szerintük a kiégett fűtőelemeket tároló medence hőterhelése és a csernobili atomerőműben lévő hűtővíz mennyisége elegendő a hatékony hőelvezetéshez anélkül, hogy elektromos áramellátásra lenne szükség.

Korábban az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba és az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom is arra figyelmeztetett, hogy a harcokban megsérült a csernobili atomerőművet árammal ellátó nagyfeszültségű vezeték, és megszűnt az erőmű áramellátása. Csernobilban ezért most bekapcsolták a vészhelyzeti dízelgenerátorokat, de ezek üzemanyaga csak 48 órás folyamatos működésre elegendő. Az Energoatom állítása szerint fennáll a veszélye, hogy akár radioaktív anyagok is kikerülhetnek az erőműből.

A NAÜ kedden azt közölte, hogy a csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem továbbítanak adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója a keddi nyilatkozatában azt mondta, szükség esetén kész Csernobilba is utazni.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!