Az ukrán atomenergetikai vállalat szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt

2022. március 9. – 13:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Energoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat állítása szerint Csernobil összes nukleáris létesítménye áramellátás nélkül maradt. Az Energoatom Telegram-csatornáján szerdán közzétett közlemény azt írja, hogy a csernobili atomerőmű és Kijev közötti, 750 kV-os nagyfeszültségű vezetéket „a megszállók által okozott károk következtében mostanra már lekapcsolták”.

Az Energoatom szerint emiatt akár radioaktív anyagok is kikerülhetnek a csernobili atomerőműből, mert nem tudják lehűteni a kiégett nukleáris fűtőelemeket. Az orosz csapatok által megszállt erőmű áramellátásának helyreállítása sikertelen volt, mert harcok folynak a környéken. Azt írták, hogy a harcok lehetetlenné tették az erőműhöz vezető nagyfeszültségű távvezeték azonnali helyreállítását.

Az Energoatom azt írja, Csernobilban mintegy 20 ezer kiégett fűtőelemet tárolnak, és ezek a fűtőelemek folyamatos hűtést igényelnek. „Áramellátás nélkül azonban a szivattyúk nem üzemelnek. Ennek következtében a hűtőmedencék hőmérséklete megemelkedik, gőz képződik, és radioaktív anyagok kerülnek a vízbe” – áll a közleményben.

Az Ukrenergo hálózatüzemeltető a Facebook-oldalán tett nyilatkozatában azt közölte, hogy Csernobilban bekapcsolták a vészhelyzeti dízelgenerátorokat, de az üzemanyag csak 48 óra folyamatos működésre elegendő.

Drónfelvétel az erőműről március 7-én – Fotó: EyePress / AFP
Drónfelvétel az erőműről március 7-én – Fotó: EyePress / AFP

Az 1986-ban bekövetkezett súlyos nukleáris baleset helyszínét nemrég elfoglalták az orosz inváziós erők. Bár az erőmű már nem működik, Csernobilt soha nem hagyták el teljesen, és továbbra is folyamatosan felügyelni kell. Napjainkban is körülbelül 2400 ember dolgozik a helyszínen: tudósok, technikusok, szakácsok, orvosok és egyéb kisegítő személyzet, valamint az ukrán nemzeti gárda. Oroszország azt állítja, hogy az ukrán gárdával közösen biztosították a helyszínt, de Ukrajna vitatja ezt, és azt állítják, minden az orosz csapatok ellenőrzése alatt van. A BBC szerint a Csernobilban dolgozó több száz ember már napok óta nem hagyhatta el a területet.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség kedden azt közölte, hogy a csernobili radioaktívhulladék-tároló létesítményeket figyelő rendszerek már nem továbbítanak adatokat az ENSZ nukleáris megfigyelőszervezete felé.

(Reuters, Washington Post)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!