12 napja nem hagyhatja el Csernobilt az ott dolgozó több száz ember

2022. március 7. – 21:25

Másolás

Vágólapra másolva

12 napja nem hagyhatják el az oroszok által elfoglalt csernobili atomerőművet az ott dolgozók – írja a BBC.

Több mint 100 erőművi munkásról és további 200 biztonsági emberről van szó. A dolgozók továbbra is végzik a teendőiket, és viszonylagos nyugalomról számoltak be a BBC-nek, ugyanakkor elmondásuk szerint fogy az élelem és a gyógyszer. Némi ennivalójuk van ugyan a munkásoknak, de mivel nem lehet tudni, hogy meddig ragadnak az erőműnél, napi egyszer esznek csak. Állítólag szinte csak kenyér és zabkása áll a rendelkezésükre. Az orosz erők felajánlották, hogy visznek nekik élelmet, de az ukránok visszautasították, mondván, csak propagandaműsor lenne.

A rájuk nehezedő stressz miatt is aggódnak. A dolgozók otthonaként szolgáló szomszéd Szlavutics polgármestere szerint a munkások szellemileg is fáradtak, ami nehézzé teszi számukra a koncentrációt.

Drónfelvétel az erőműről hétfő hajnalban – Fotó: EyePress / AFP
Drónfelvétel az erőműről hétfő hajnalban – Fotó: EyePress / AFP

Az oroszok megengedték, hogy a dolgozók műszakot válthassanak és hazamenjenek, de azt mondták, hogy nem tudják biztosítani a hazaúton a biztonságukat, ahogy a beérkező váltásét sem.

Bár az erőmű már nem működik, Csernobilt soha nem hagyták el teljesen, és továbbra is folyamatosan felügyelni kell. Napjainkban is körülbelül 2400 ember dolgozik a helyszínen: tudósok, technikusok, szakácsok, orvosok és egyéb kisegítő személyzet, valamint az ukrán nemzeti gárda.

Oroszország azt állítja, hogy az ukrán gárdával közösen biztosították a helyszínt, de Ukrajna vitatja ezt, és azt állítja,: minden az orosz csapatok ellenőrzése alatt áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!