Folyamatosak a tüntetések Herszonban, az ukránok szerint az oroszok rémuralmat vezetnének be az elfoglalt területeken

2022. március 9. – 13:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Többek közt erről is írt friss, szerda délután kiadott jelentésében az ukrán hadsereg, amely szerint az orosz előrenyomulás szignifikánsan lelassult, de meg nem állt. Ahogy korábban írtuk, a 300 ezres Herszon elfoglalása az oroszok eddigi legnagyobb sikere a háborúban, de ez még nem igazán jól kommunikálható siker, és amint az az ukránok jelentéséből is látszik, itt sem igazán stabil a hatalmuk.

A szerdai beszámoló szerint a helyiek heves ellenállása miatt az oroszok „adminisztratív rendőrállamot” – angolul az administrative-police regime kifejezést használták, amit már a korábbi napokban is emlegettek az elfoglalt területekkel összefüggésben – akarnak létrehozni a városban, melynek érdekében katonákat vezényeltek a térségbe, és több mint 400 tüntetőt le is tartóztattak.

Az interneten keringő videók alapján Herszonban tényleg kemény ellenállásba ütköztek az oroszok, sokan mentek utcára, és az alább látható videóhoz mellékelt leírás szerint az is csak feltüzelte őket, amikor az orosz katonák a levegőbe lőttek, miután a felbőszült tüntetők rájuk rontottak egy társuk megverése miatt. Azt természetesen nem lehet tudni, hogy valóban ez történt-e, de lövéseket mindenesetre lehet hallani a felvételen:

A beszámoló alapján az ukránok arra számítanak, hogy az orosz csapatok az újrarendeződés után ismét megpróbálják elfoglalni Kijevet. A teljes beszámolót ide kattintva lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!