Róna Péter: Ha Magyarország kitart a szövetségesei mellett, akkor nem lesz baj

2022. március 9. – 17:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Nekünk, magyaroknak az égvilágon semmi keresnivalónk nincs keleten. Ezt a kérdést Szent István annak idején eldöntötte. A mi csatlakozási pontunk, referenciánk, kultúránk, civilizációnk, gazdasági érdekeink, tudományos törekvéseink, társadalmunk szerkezete, vallásunk mind-mind a Nyugathoz fűz”

állítja a JelenValó legújabb adásában Róna Péter közgazdász, ellenzéki államfőjelölt, aki szerint Orbánnak sikerült létrehozni egy oroszbarát, nyugattól eltávolodó társadalmat, amely őt nagyra tartja és követi.

A háborúról szólva Róna elmondta, hogy ha Magyarország kitart a szövetségesei mellett, akkor nem lesz baj. Ha valamiféle külön utat keres, akkor két szék közül a pad alá esik. Oroszországnak nincs meg az a képessége és ereje, hogy a NATO-val, a nyugati világgal szembeszálljon. Van atomfegyvere, ez tény, de egy olyan gazdaságról beszélünk, amelyiknek a nemzeti összterméke kevesebb, mint Olaszországé. Ilyen gazdasági háttérrel szembeszállni a világ legnagyobb szövetségével nem egy reményteli gondolat. Ennek a háborúnak a kimenetele nem azon fog múlni, hogy ki hány tankot lő ki, hanem azon, hogy összeroppan-e az orosz nemzetgazdaság, vagy nem. Márpedig össze fog roppanni – tette hozzá.

Róna szerint a Putyin által indított háború felkiáltójel a magyar külpolitikának, amely az elmúlt években értelmezhetetlen és érthetetlen irányt vett. Magyarország '89 után abba a helyzetbe került, hogy megfelelő gazdaságpolitikával a társadalom jólétét az EU-s tagság keretein belül igenis lehet biztosítani. Lásd, ahogy mennek előre a lengyelek, a balti országok, Szlovákia, Románia. Tehát van a jólét és a gyarapodás felé vezető út az EU-s tagságon belül, a biztonságunkat pedig szavatolja a NATO-tagság. De a magyar politika úgy döntött, hogy inkább sértegeti az EU-t, és inkább kerékkötője a NATO biztonságpolitikájának, mint annak építő tagja. Tehát ezt a két óriási történelmi lehetőséget már évekkel ezelőtt elkezdtük csorbítani, fejtette ki Róna Péter.

A köztársasági elnöki szerepről szólva azt mondta, hogy a nemzetnek alapvető megbékélésre van szüksége.

„Számomra a magyar tudat, a magyar civilizáció, a magyar kultúra lényege az, hogy miközben mi igenis a nyugat részesei vagyunk, mi sajátosak vagyunk. Vannak ennek az országnak olyan sajátos vonásai, amelyek más országban nem találhatók meg. Van egy alapvető ellentmondás bennünk. Mi igenis tudunk szeretni. A magyarok egyik jellegzetessége ez a szeretet. Ugyanakkor képesek vagyunk gyűlölni. A feladat éppen abból áll, hogy ezt a másodikat faragjuk vissza, és engedjük meg saját magunknak, hogy szeressük a másikat.”

– szögezte le.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!