Találj valakit, aki úgy néz rád, mint Meloni Orbánra!

2024. július 12. – 16:26

Találj valakit, aki úgy néz rád, mint Meloni Orbánra!
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök és Orbán Viktor a washingtoni NATO-csúcson – Fotó: Kay Nietfeld / picture alliance via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Kay Nietfeld, a német dpa hírügynökség fotósa a hét, de lehet, hogy az év legzseniálisabb fotóját készítette el a washingtoni NATO-csúcson, melyen tiszteletét tette Orbán Viktor és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is. A német fotósnak sikerült fanyar grimasszal az arcán lekapnia Melonit, amint épp Orbán irányába néz a NATO-csúcs utolsó napján, csütörtökön.

Orbán és Meloni között egyfajta se veled, se nélküled politikai kapcsolat alakult ki az elmúlt hónapokban. Az olasz miniszterelnök megválasztása óta Orbán szövetségesének számít, szeptemberben beszédet mondott a budapesti Demográfiai Csúcson is, Orbán pedig több interjúban is beszélt arról, hogy a júniusi EP-választás után be akar lépni Meloni európai parlamenti frakciójába az ECR-be.

Csakhogy a választás után kisebb meglepetésre Meloni kikosarazta a Fideszt. Igaz, a magyar kormánypárt ezt utólag úgy kommunikálta, hogy ők amúgy sem akartak belépni, mivel időközben az ECR felvette tagjai közé a magyarellenes román AUR pártot. Június végén Orbán Rómában látogatta meg Melonit, hogy megvitassák a magyar EU-elnökség legfontosabb kérdéseit. A részben általa alapított Patrióták Európáért (PfE) először megpróbálta áthozni az ECR második legnagyobb tagját, a lengyel Jog és Igazságosságot, majd a holtversenyben harmadik spanyol Voxot. Utóbbit sikerült is átcsábítani, enélkül nem vette volna át a PfE az Európai Parlamenten belüli erősorrendben a harmadik helyet az ECR-től.

Meloni amúgy kifejezetten híres őszinte arckifejezéseiről. A NATO-csúcson például nem csak Orbán miatt grimaszolt. Látványosan forgatta a szemét amiatt is, hogy Joe Biden amerikai elnök elkésett az egyik tárgyalásról.

A júniusi G7-csúcson pedig Rishi Sunak akkori brit miniszterelnök köszönésére reagált mókásan.

Rishi Sunak korábbi brit miniszterelnök és Giorgia Meloni – Fotó: Ludovic Marin / AFP
Rishi Sunak korábbi brit miniszterelnök és Giorgia Meloni – Fotó: Ludovic Marin / AFP

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!