A NATO összes tagja támogatja Ukrajna csatlakozását

2024. július 11. – 08:15

A NATO összes tagja támogatja Ukrajna csatlakozását
Csoportkép a NATO washingtoni csúcstalálkozóján – Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre mintegy 40 milliárd eurónyi támogatásra számíthat Ukrajna a NATO-tagállamok részéről, hogy fokozni tudja védelmi képességeit az Oroszország ellen zajló háborúban. Bár a katonai szövetség washingtoni csúcstalálkozójának végén kiadott nyilatkozatban konkrét dátum nem szerepel, a tagországok egységesen támogatják Ukrajna csatlakozását, derül ki a BBC összefoglalójából. Az Orbán Viktor által is aláírt nyilatkozatban szintén szerepel, hogy továbbra is Oroszország jelenti a legfőbb biztonsági kockázatot a szövetségre nézve.

A NATO-tagországok azt is kijelentették, hogy Kína érdemi részt vállal Oroszoroszág háborús törekvéseinek előmozdításában, ami az eddigi legélesebb kritika Pekinggel szemben. A kínai vezetés azzal reagált erre, hogy felszólította a NATO-t, hagyjon fel a Kínával való fenyegetéssel, valamint a konfrontációval és rivalizálással.

A közlemény szerint Ukrajna az elmúlt hónapokban előrelépést tett a NATO-csatlakozáshoz szükséges demokratikus, gazdasági és biztonsági reformok terén, de a hivatalos tagfelvételi meghíváshoz további lépésekre lesz szükség. A nyilatkozat fontos mondata, hogy miközben Ukrajna folytatja útját az integráció felé, a katonai szervezet továbbra is támogatja ebben, és ezt a támogatást visszafordíthatatlannak nevezték az aláírók.

A több mint két éve zajló háború folytatásához nyújtott újabb katonai segély elsősorban az ukrán légvédelem megerősítését, illetve az F–16-os vadászgépek beszerzését és üzemeltetését célozza. Jens Stoltenberg főtitkár hangsúlyozta, a támogatás nem jótékonyság, hanem a NATO-tagországok biztonsági érdeke. A felek egyúttal megállapodtak abban is, hogy új egységet hoznak létre az Ukrajnának szánt segítségnyújtás és a katonai kiképzések koordinálására.

Ukrajnába a nyár folyamán megérkeznek a Dániából és Hollandiából származó F–16-osok, bár az ezt megerősítő Antony Blinken amerikai külügyminiszter pontos dátumot nem közölt. A találkozón részt vett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is, aki a világ vezetői közt először találkozott Keir Starmerrel, az Egyesült Királyság új miniszterelnökével. Starmer biztosította Zelenszkijt, hogy brit részről a kormányváltás után sem lesz változás az ukrán háborús erőfeszítések támogatásában.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!