Orbán szerint azért romlott el az EU, mert Juncker politikai testületet csinált az Európai Bizottságból

2024. június 24. – 22:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Olaszország az egyik legfontosabb szövetségesünk, különösen a migránsokkal és az európai versenyképességgel kapcsolatos célok elérésében” – mondta Orbán Viktor hétfőn este a Giorgia Melonival közös sajtótájékoztatóján. A két miniszterelnök Rómában találkozott, hogy megvitassák a soron következő magyar EU-elnökség legfontosabb kérdéseit, és a különségek elismerése mellett pozitívan nyilatkoztak egymásról.

Orbán „az EU leghosszabb ideje hivatalban lévő miniszterelnökeként” arról is beszélt, hogy szerinte

az „európai bajok gyökere” az, hogy az 2014-es EP-választás után az Európai Bizottság akkori elnöke, Jean-Claude Juncker az addig politikasemleges bizottságot politikai testületté akarta alakítani.

A két politikus nagyjából két és fél órás beszélgetést folytatott egymással, az olasz Corriere beszámolója szerint szó volt az európai demográfiai kihívásokról, amiben egyetértenek, és az ukrajnai konfliktusról, amiben nem értenek egyet, de Meloni értékeli, hogy a magyarok így is hajlandóak átengedni a fontos döntéseket. Azt is megerősítették, hogy mindkét fél kitart Ukrajna függetlensége és szuverenitása mellett. A magyar kormány hétfőn nem vétózta meg a tizennegyedik szankciós csomagot, viszont Szijjártó Péter kiakadt, hogy megkerülik az ukrán támogatásokkal.

Orbán Viktor ismét leszögezte, hogy nem hajlandó belépni az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) Meloni által vezetett pártcsaládjába, mert egy „magyarellenes” román párt is van benne. Leszögezte azt is, hogy nem tudja támogatni az európai pozíciók elosztásáról szóló megállapodásokat, és szerinte 2014 óta egyébként is egyre több bajt okoz, hogy az akkori elnök „politikai testületté akarta alakítani a Bizottságot”.

Orbán szerint most három párt lényegében koalícióra lép, és a korábbi bevonódás helyett pártpolitikává változtatja az EU-t. Ezután az elmúlt tizennégy év hazai viszonyait tekintve némileg váratlanul arról beszélt, hogy mindenkit be kell vonni, nem szabad megengedni, hogy bármelyik ország úgy érezze az unióban, hogy kisebbségben, ellenzékben van, ez filozófiailag és stratégiailag is rossz ösvény, amelyen nem lenne szabad haladnia az uniónak.

Orbán arról is beszélt, hogy a Nyugat-Balkánt 15 éve várakoztatja az EU, az ottani országok integrációjára fordított figyelmet pedig Meloni is értékelte. A magyar kormányfő szerint az olaszoknak és a magyaroknak is az az érdekük, hogy az európai gazdaság sikeres és versenyképes legyen, amivel Meloni szintén egyetértett, és természetesen az illegális migrációról alkotott vélemények is egyeztek. Orbán Viktor az illegális migrációról szólva támogatásáról biztosította az olasz kormányfő javaslatát egy átfogó európai Afrika-fejlesztési stratégiáról, szerinte ennek híján tömeges migrációval kell majd számolni az ottani népességnövekedés miatt.

A magyar miniszterelnök azt is közölte, hogy az olasz-magyar együttműködés mind a gazdaságban, mind a védelempolitikában jelentős, és ezt ki akarják terjeszteni az energetikára is. Ennek értelmében elmondta, lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul, az olasz LNG terminálok pedig Magyarország számára jelentős diverzifikációs forrást jelentenek a keleti ellátáshoz képest. Orbán azt is hozzátette, hogy Olaszország és Magyarország vezetékkel való összekötéséhez eddig Szlovénia nem járult hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!