A honvédelmi miniszternek elfelejtettek szólni, hogy Orbán mit gondol a fegyverekről és a békéről

2024. június 3. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Lassan már szeme se rebben az embernek, amikor azt látja, hogy miközben a kormány háborús plakátok tengerével árasztja el az utcákat és riogatja a gyerekeket, bárkit azonnal háborús hangulatkeltéssel vádol meg, aki nem a kormányzati narratívát szajkózza az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. Azon se sokan akadnak már fenn, hogy a háború több mint két éve alatt nem nagyon érkezett még épkézláb válasz a kormánytól arra, hogy hogyan gondolják összeegyeztethetőnek, hogy szerintük 1. Ukrajnának joga van a területi integritásához, 2. Oroszország megszállva tartja Ukrajna egyes területeit, 3. a Nyugat ne adjon katonai segítséget Ukrajnának, 4. azonnal legyen béke. De ha valaki eddig mégsem találta volna kellően abszurdnak, hogy a kormány a békepártiság zászlaja alatt hadifogságba ejtette a közbeszédet, azt most a honvédelmi miniszter állította újabb logikai próbatétel elé:

„A békéhez erő kell!”

hirdeti egy frissen beszerzett tankban ülve Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Képzeljük el egy pillanatra, mit kapna a kormánypropagandától tetszőleges ellenzéki politikus, ha arról beszélne 2024-ben, hogy a békéhez milyen fontos jól felfegyverkezni. Vagy ha csak szó nélkül egy tankban fotózkodna. Ez utóbbit egyébként a propaganda nem várta meg, megoldották ők maguk, mondjuk olyan is lett.

Mindenesetre a honvédelmi miniszternek vagy nem szóltak, hogy a miniszterelnök miben van mostanában, vagy direkt döntött úgy, hogy a miniszterelnök saját lánya után ő is keményen beleszáll Orbán Viktorba, aki legutóbb épp a szombati békemeneten tartott beszédében azt mondta: „Ezt a békét nem lehet fegyverekkel kivívni.”, de amúgy is szinte folyamatosan a háborúról beszél, és rendszeresen elmondja, hogy még több fegyver=még több háború.

Persze nem ez lenne az első alkalom, hogy Szalay-Bobrovniczky merészen szembemegy Orbánnal, hiszen például tavaly ősszel is arról beszélt: „A tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió, és súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában” – bár rögtön hozzátette azt is, hogy a miniszterelnök a magyar haderőfejlesztés legnagyobb szorgalmazója. Mondjuk a béke színes Csipkerózsika-álmával amúgy is nehéz lenne Orbánt vádolni, miközben a saját fia szervezi a magyar katonai segítségnyújtást Csádban.

Nem a honvédelmi miniszter az egyetlen a kormányban, aki háborús témákban szembekerült a miniszterelnökkel. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is épp kedden beszélt arról, hogy a kormány reális forgatókönyvnek látja a NATO és Oroszország közötti direkt konfrontációt, miközben Orbán Viktor néhány napja még azt mondta: „Meggyőződésem, hogy az oroszoknak nehézséget okoz az ukrán hadsereg legyőzése is. Ezért az az elgondolás, hogy az oroszok majd meg fogják támadni a NATO-t vagy bármely NATO-tagállamot, nem észszerű föltételezés. A NATO ezerszer erősebb mint Ukrajna. A NATO-t senki sem meri megtámadni.” Persze lehet, hogy ezt mégiscsak a béke színes Csipkerózsika-álma mondatta vele.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!