Orosz tankba ültethette a CÖF a háborúpártinak mondott ellenzékieket

2024. május 30. – 21:33

Orosz tankba ültethette a CÖF a háborúpártinak mondott ellenzékieket
Fotó: Civil Összefogás Fórum

Másolás

Vágólapra másolva

Már rója a budapesti utakat a Civil Összefogás Fórum és a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) háborúellenes furgonja, amin plakátok és hangosbeszélő hívja fel rá a figyelmet, ki háború és ki békepárti. A „Ne a háborúra szavazz!” felirat, valamint ellenzéki vezető politikusok (Karácsony Gergely, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc) képével díszített egyik oldali plakáton helyet kapott egy harckocsi is.

A szerkesztőségben természetesen akadnak kollégák, akik értenek a tankokhoz (a továbbiakban e katonailag helytelen, ám köznyelvileg elterjedt néven is nevezzük a csataterek érc hadi elefántjait). Először a szovjet T–90-es modell jött fel a tankvitában, majd a T–72-es került elő, mint lehetséges típus, ami a plakáton is részben szerepel, és szinte biztos, hogy ez a képügynökségi kép az alapja:

Kép: photostar72 / Shutterstock
Kép: photostar72 / Shutterstock

„Újra orosz tankok hozzák el a békét Magyarországra, mint '56-ban” – jött elő az első címötlet, majd a 444 idézte Rácz András Oroszország-szakértőt, aki egy T–72B (obr. 1989) változat, vagy egy T–72B3” típust vélt felfedezni a kitakart torony dacára. Rácz érveibe nehéz belekötni:

„A kipufogó kialakítását kell nézni, illetve a köténylemez szegmentáltságát és a köténylemezre felszerelt reaktív páncélzat formáját. Ilyen járműveket pedig csak az orosz hadsereg tart rendszerben, Ukrajna nem.”

Rácz hozzátette, ukrán vagy nyugati harckocsival is illusztrálhatták volna a CÖF-ösök a plakátot, de „persze örülök, hogy végre nektek is leesett, hogy a háborúért Oroszország a felelős, és a háborúnak akkor lesz vége, ha Oroszország abbahagyja az agressziót” – írta.

Ha ön szakértője a témának, és egyből felismeri, mi gördül a CÖF furgonján lánctalpakon, esetleg kételkedik a T–72-es megállapításban, írjon bátran! Addig is, zene:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!