Ma nulla órától Sulyok Tamás a köztársasági elnök, csak az internetnek még nem szóltak erről

2024. március 5. – 13:06

Ma nulla órától Sulyok Tamás a köztársasági elnök, csak az internetnek még nem szóltak erről
Forrás: A Köztársasági Elnöki Hivatal honlapja 2024. március 5-én

Másolás

Vágólapra másolva

Noha hivatalos Facebook oldalán ott van Novák Katalin február 26-i búcsúposztja, a Webhelyek és közösségi hivatkozások fül alatt még mindig a sandorpalota.hu van feltüntetve, és a háttérképén is egykori hivatala látható. A foglalkozása egyszerű politikus.

A búcsúposztja egyben az utolsó posztja is az oldalán: „Búcsúzom. A mai nappal véget ér köztársasági elnöki szolgálatom. Szeretettel gratulálok Sulyok Tamásnak, és sok erőt kívánok neki a következő évekre!”.

Nyolc napja kontent nélkül árválkodik az oldal.

Azt a 444 vette észre, hogy hasonlóan lassú reagálású a hivatalos honlap is, mely szerint még mindig Novák Katalin a köztársasági elnök, hiába lépett kedden hivatalba Sulyok Tamás köztársasági elnök. Február 26-án még azért nem tudta betölteni hivatalát, mert az alaptörvény azt mondja ki, hogy az új elnök „a korábbi köztársasági elnök megbízatásának idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba”.

Sulyok kedd 0 órától aktív elnök, ám úgy állt munkába, hogy még nem volt beiktatása. Ugyanakkor az elmúlt 8 napban sem volt államfőárva az ország: Kövér László ugrott be átmenetileg köztársasági elnöknek február 26. és március 5. között. Kövér pedig nem csinált nagy hűhót a nyúlfarknyi időszakból. Az utóbbi időben nevelgetett szakállától azért megszabadult, és visszatért a már bevált bajuszhoz. Bár ebben a nyolc napban volt két hivatalos programja is, de azokon nem köztársasági elnökként jelent meg.

Novák Katalin február 10-én mondott le, miután kiderült, hogy tavaly áprilisban a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, K. Endrét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az ügybe belebukott a köztársasági elnök, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit, valamint lemondott Balog Zoltán a református egyház zsinati elnökségéről, püspöki címét azonban megtartotta. A kegyelmi ügyről itt írtunk részletesen.

Szombati lemondása után Novák Katalinnak és családjának el kellett hagynia a Béla király úti elnöki rezidenciát, ahol a mindenkori köztársasági elnöknek laknia kell. A berendezéslistát – benne a legendás zöldséghűtővel – itt lehet megtekinteni.

A múlt héten küldtünk hivatalos kérdéseket Novák hivatalának többek között arról, hogy mikor lesz hivatalos átadás-átvétel, és arról is, mikor költöznek el a Béla király útról, de nem kaptunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!