Nem igazán vagyok oda a melegekért – mondja az ironikusan homofób fehér tacskó

2022. május 19. – 04:59

Nem igazán vagyok oda a melegekért – mondja az ironikusan homofób fehér tacskó
Forrás: iFunny

Másolás

Vágólapra másolva

A Twitter az elmúlt hetekben kétségtelenül Elon Musk 44 milliárd dolláros vételi ajánlata és az ezt követő, jelenleg is tartó huzavona miatt volt rivaldafényben, pedig a milliárdoson túl is van élet azért a platformon. Johnny Depp és Amber Heard tárgyalásáról például elég sokat tweetelnek, ahogy a Discordról is, miután kiderült, hogy a buffalói merénylő állítólag egy kisebb csoportnak megmutatta a kiáltványát a platformon, mielőtt lövöldözni kezdett volna. És hát az elmúlt napokban elég népszerű volt

az a melegellenes kijelentéseket megfogalmazó fehér tacskó is, akiről a jelek szerint még a Washington Post is megírta, hogy az internetes trollok miatt ő lett az online homofóbia új arca.

Ez elsőre nem hangzik túl jól, de felháborodni azért nem kell rajta, az egész ugyanis nem más, mint egy ironikus meme. A Whitney Chewston nevű tacskónak valójában nincs semmi baja a melegekkel, a Washington Post pedig nem írt ilyen címmel cikket. Az egész tehát egy vicc, amin még a kutya meleg gazdái is csak röhögnek. De honnan jött ez az egész?

Whitney Chewston, a fehér tacskó már évekkel ezelőtt is népszerű volt az Instagramon, a mostani sztori szempontjából azonban ez a 2019-es képe a legfontosabb, amelyen egy pohár bor mellett ül a jámbor állat. A kép aztán 2021 márciusában tűnt fel újra, amikor valaki ráírta, hogy „nem igazán kedvelem a melegeket”, majd aztán ez újra felkerült az Instagramra és az iFunnyra is. A következő hónapokban aztán Redditen és Instagramon is újra meg újra felütötte a fejét, természetesen egyre furcsább változatokban – hol toleránsabb lett, hol az ipari társadalom negatív hatásait feszegette az Unabomber néven ismertté vált terrorista, Ted Kaczynski híres kiáltványa nyomán.

2022-ben aztán tovább folytatódott az őrület, márciusban egyre több képből lett ironikusan homofób meme, az is ekkor derült ki a legtöbb ember számára, hogy a fehér tacskónak egy meleg pár viseli a gondját – akik már a kutya Instagramján is utaltak a memére –, és még egy videó is készült az állat fantasztikus útjáról a homofóbiától az elfogadásig. Az LMBT-közösségben rendkívül népszerű Charli XCX új albumának apropóján is készült belőle új változat, a homoszexualitását nyíltan vállaló, azzal rendszeresen viccelő rapper, Lil Nas X pedig Twitteren kért képeket a „homofób kutyáról”.

Az elmúlt napokban aztán megint volt egy fellángolása az ironikusan homofób tacskónak, akinek képeire amúgy a legelcsépeltebb melegekkel szembeni kritikákat írták rá – például hogy „nem vagyok homofób, csak nem értek egyet ezzel az életstílussal”, meg „csak ne ebből álljon a személyiséged” – , szóval az azért érződött, hogy az egésszel inkább a valódi homofóbokból csinálnak viccet. Most azért került elő megint a meme, mert valaki csinált egy képet, ami alapján úgy tűnt, hogy a Washington Post szerzője, a nemrég egy melegellenes TikTok-fiókot leleplező Taylor Lorenz írt egy cikket arról, hogy „ez a kutya az online homofóbia új arca”.

Ilyen cikk természetesen nem született – legalábbis a Washington Poston, mert az LGBTQ Nation, nyilván viccből, konkrétan ezzel a címmel írt a jelenségről pár napja –, de Lorenz kedden azt írta, hogy ha eléri az 500 ezer követőt, akkor megírja ezt az anyagot. A kép végül szép karriert futott be pár nap alatt, a meme felélesztésén túl azért is, mert a Snopes ennek nyomán írt egy fact-checket, a jelenleg éppen a „genderlobbi” és a „baloldali gondolkodásra nevelés” ellen háborúzó floridai republikánus kormányzó, Ron DeSantis sajtófőnöke, Christina Pushaw pedig véresen komolyan vette a nyilvánvaló viccet, és arról őrjöngött egy sort, hogy Lorenz mennyire szakmaiatlan újságíró.

Nem ez egyébként az első alkalom, hogy egy gyanútlan kutyából gyűlölködőnek tűnő meme lett, a vicces sárga kutya, a Doge is megjárta már ezt a fázist. Ahogy arról korábban írtunk, a Doge több mint tízéves története színes, Comic Sansszal írt, direkt bénán megfogalmazott angol szövegekkel kezdődött, 2016 körül pedig némi kihagyás után a poszt-iróniában támadt fel újra. Így lett például a sárga kutya háborús bűnös, nőgyűlölő és rasszista, ezen a ponton nehéz olyan dologra gondolni, amit ne csináltak volna meg ebben a formátumban is, általában ironikusan.

Ha már itt tartunk, érdemes kiemelni a dogecore nevű Facebook-oldalt is, ahol visszatérő elemnek számítanak a meleg kutyák, az ACAB mintájára még az ADAG mozaikszó is megszületett itt, ami azt takarja, hogy All Dogs Are Gay (minden kutya meleg). Ez persze szintén egy úgynevezett vicc, ami nyilván nem független attól, hogy az adminok amúgy nagy támogatói az LMBT-mozgalomnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!