Újabb ikonikus meme került eladósorba, ezúttal a vicces sárga kutya eredetijére lehet licitálni

2021. június 7. – 22:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Dacára annak, hogy a márciusban hirtelen őrületes népszerűséget elérő NFT-piac az akkori, teljesen irreális szárnyaláshoz képest nem túl meglepő módon jelentősen bezuhant, még mindig van potenciál benne – most éppen egy újabb ikonikus meme, a Doge alapjául szolgáló fotósorozat képei kerültek eladósorba. A legismertebb képre már el is indult a licit, hamarosan pedig a többi is csatlakozik majd ehhez.

Az aukciót a képeken szereplő, Kabosu nevű siba inu hivatalos Facebook-oldalán jelentette be a kutya gazdája, aki azt írta, hogy soha nem gondolta volna, hogy az állatról készült fotósorozat ilyen nagy hatást gyakorol majd az internetre. A 2010-ben készült képek azóta önálló életre keltek, több milliószor osztották meg őket, és egész közösségek alakultak ki a doge meme köré. Most úgy döntött, hogy NFT-ként elárverezi az eredeti képeket, a befolyó összeget pedig alapítványoknak ajánlja fel.

Az aukció egy külön erre a célra létrehozott oldalon, a very.auction-ön zajlik, melynek megalkotásában a meméket összesítő interneted adatbázis, a Know Your Meme is részt vett, így némi olvasgatással azok is képbe kerülhetnek, akik soha életükben nem látták még a vicces sárga kutyát. A Doge több mint tíz éves története színes, Comic Sans-szal írt, direkt bénán megfogalmazott angol szövegekkel kezdődött, és már 2013-ban inspirált egy kriptovalutát is az utóbbi időben szárnyaló dogecoin képében.

2016 körül pedig némi kihagyás után a poszt-iróniában támadt fel újra, ami sokszor a 2010-es évek elején népszerű Impact betűtípusos meméket kifigurázva egészen bizarr és szürreális helyzetekbe helyezte a kutyát. Így lett például a Doge háborús bűnös is, de ezen a ponton tényleg nehéz olyan dologra gondolni, amit ne csináltak volna meg ebben a formátumban is.

Csak hogy önök is érezzék, pár év alatt ide, sőt még ennél is tovább jutott el az ártatlannak indult meme.
Csak hogy önök is érezzék, pár év alatt ide, sőt még ennél is tovább jutott el az ártatlannak indult meme.

A befolyó összegből összesen hét szervezetet támogatnak majd, köztük például a japán vöröskeresztet is. Az eredeti Dogét inspiráló képre a kezdőlicit 0,4 WETH, vagyis 1077 dollár volt. A népszerű memék NFT-ként történő elárverezése március óta eléggé felkapott lett, az égő ház mellett sokat sejtetően mosolygó katasztrófalány képének eredetijéért 473 ezer dollárt, vagyis közel 142 millió forintot fizettek nemrég. Arról, hogy mi az az NFT, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!