140 millió forintot ért a katasztrófalány klasszikus mémje

2021. május 1. – 14:32

Másolás

Vágólapra másolva

Zoë Roth nevét jó eséllyel kevesen ismerik, pedig sokan valószínűleg az utcájukban lakó szomszéd kislányt se látták még olyan sokszor, mint az ő gyerekkori fotóját:

Fotó: Dave Roth
Fotó: Dave Roth

Pontosabban az édesapjáét, aki még 2007-ben töltötte fel a fotót az égő ház előtt gyanús mosollyal pózoló, négyéves kislányáról. Túlságosan tág értelmezési keretet már ő maga sem adott a képnek, amikor a Firestarter címet adta neki, de önálló életre csak valamivel később, Disaster Girl néven kelt a felvétel, amikor az internet népe elkezdte a bajkeverő kislányt a legkülönfélébb katasztrófákhoz társítani, és generációk retinájába égett bele az arckifejezés, amelyet az Ómen című 1976-os film főszereplője is megirigyelhetett volna.

Roth ma már 21 éves, és a gyaníthatóan nem kívánt hírnév végre megtérült neki: egy aukción NFT-ként értékesítette az eredeti képet, méghozzá 473 ezer dollárért, ami közel 142 millió forint.

Hogy mi az az NFT? Ebből a cikkünkből mindent megtudhat róla, amit tudni érdemes, ízléstől függően akár még annál többet is. A lényeg, hogy a hagyományos kriptovalutákhoz – például a bitcoinhoz – hasonlóan egy blokkláncalapú, digitális pénznemszerűségről van szó, csakhogy ennek minden példánya, vagy ha úgy tetszik, érméje, teljesen egyedi. Erre utal az NFT elnevezés is, aminek az első két betűjét úgy lehet feloldani, hogy „nem helyettesíthető”. (A harmadikat meg úgy, hogy token, ami gyakorlatilag a pénz konkrét példányát jelenti, de nem nagyon szokták lefordítani.)

Mivel az NFT egyedi, remekül lehet ilyen formában műalkotásokat értékesíteni, vagy bármi mást, amin kiélheti a birtoklási vágyát, akinek van rá elég pénze. Mostanában elképesztő őrület alakult ki például az egyébként ingyen is bárki által elérhető kosarasvideók NFT-alapú értékesítése körül, de adtak már forintmilliókat humanoid robot festményéért, a világ első Twitter-bejegyzéséért, sőt az őszödi beszédet is árulták már ilyen formában.

A katasztrófalány NFT-verziójának szerencsés vevője egy @3FMusic néven futó gyűjtő. A nem csekély bevételt apa és lánya megosztva teszi zsebre, és a kép esetleges továbbértékesítéséből is további 10 százalékos részesedésre is számíthatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!