Na, lesz valaki, aki milliókat kifizet az őszödi beszéd kriptobefektetési változatáért?

2021. március 24. – 16:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dilipénzügyek világában bátortalanul mozgók számára nehezen felfogható befektetési trend hódít az utóbbi időben az online pénzzsonglőrködők körében, az NFT-ké. Ezekről a blokklánc-alapú, egyedi tokenekről mi is írtunk, akit mélyebben érdekel az új mánia, olvassa el ezt a cikket.

A többieknek viszont elég annyit tudnia, hogy egy kriptopénzes körökben beindult befektetési módszerről van szó, ami szőrmentén a digitális műtárgypiachoz is kapcsolódik (valódi haszna viszont inkább a zeneiparban lehet majd). Tehát egy adott digitális dolgot reprezentáló zsetont lehet adni-venni, és néha döbbenetesen nagy összegekért mennek el az NFT-k kriptopénzpiaci eszközként.

Na és most jöjjön a hír, ami miatt belekezdtem ebbe a posztba: valaki feltette az NFT-kereskedelemre specializálódott Rarible-re az őszödi beszéd tokenjét, jelenleg 10 etherért kínálja (az ether az Ethereum kriptovaluta-rendszer valutája).

Forrás: Rarible
Forrás: Rarible

Az NFT-kkel kapcsolatban fontos tudni, hogy nem szükséges, hogy egy adott digitális műtárgynak tényleg az eredeti készítője, értelmi szerzője készítse el a tokent, tehát minden valószínűség szerint nem Gyurcsány Ferenc vagy a felvételt titokban rögzítő személy áll az őszödi kriptozseton mögött (milyen kár). Mindez nem feltétlen befolyásolja az árat, bár akár hathat is rá; igazából a jó ég tudja, mi alapján alakul a digitális műtárgyakat reprezentáló NTF-ek iránti kereslet, hiszen egy a valóságtól (vagyis azoktól a dolgoktól, amelyeket hagyományosan az érték megalapozójának szoktunk tekinteni) igencsak elrugaszkodott piacról beszélünk. 10 ether a mai árfolyamon több mint 16 ezer dollárt ér, vagyis a Gyurcsány-beszéd NTF mintegy 5 millió forintért lehet majdani boldog tulajdonosáé. Kíváncsiak leszünk, elkel-e.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!