Sophia, a humanoid robot 213 millió forintnyi dollárért adta el egy műalkotását

2021. március 25. – 13:54

frissítve

Sophia, a humanoid robot 213 millió forintnyi dollárért adta el egy műalkotását
A videóhoz járt még Sophia önarcképének kinyomtatott változata – Kép: Tyrone Siu / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

689 ezer dollárért (213 millió forintért) árverezték el Sophia, a humanoid robot digitális alkotását Hongkongban – írja az MTI.

A Sophia nevű robot alkotta digitális művet csütörtökön adták el úgynevezett NFT (Non-Fungible Token – nem helyettesíthető zseton) formátumban, amiről nemrég mi is bővebben írtunk.

Az NFT-piac népszerűsége 2021-ben robbant be. Minden NFT-nek van saját blockchainalapú digitális pecsétje, ami az eredetiségét és tulajdonosát igazolja. Márciusban egy műalkotás csaknem 70 millió dollárért kelt el.

A 2016-ban bemutatott Sophia a 31 éves Andrea Bonaceto digitális művésszel közösen dolgozott, az olasz alkotó színpompás portréiról, köztük hírességekről, például Elon Muskról készített képeiről lett híres.

A robot Bonaceto munkáinak, a művészettörténetnek és saját, többféle felületre készített fizikai rajzainak, festményeinek elemeit kombinálta a most eladott műben. A folyamatot a robot építője, David Hanson „az evolúció ismétlődő hurkainak” nevezte.

A Sophia Instantiation elnevezésű digitális mű egy 12 másodperces MP4 fájl, amely Bonaceto portréjának Sophia digitális festménnyé alakulását mutatja be, tartozik hozzá egy fizikai alkotás, amely Sophia önarcképének kinyomtatott változata.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!