Sophia, a humanoid robot 213 millió forintnyi dollárért adta el egy műalkotását

2021. március 25. – 13:54

frissítve

Sophia, a humanoid robot 213 millió forintnyi dollárért adta el egy műalkotását
A videóhoz járt még Sophia önarcképének kinyomtatott változata – Kép: Tyrone Siu / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

689 ezer dollárért (213 millió forintért) árverezték el Sophia, a humanoid robot digitális alkotását Hongkongban – írja az MTI.

A Sophia nevű robot alkotta digitális művet csütörtökön adták el úgynevezett NFT (Non-Fungible Token – nem helyettesíthető zseton) formátumban, amiről nemrég mi is bővebben írtunk.

Az NFT-piac népszerűsége 2021-ben robbant be. Minden NFT-nek van saját blockchainalapú digitális pecsétje, ami az eredetiségét és tulajdonosát igazolja. Márciusban egy műalkotás csaknem 70 millió dollárért kelt el.

A 2016-ban bemutatott Sophia a 31 éves Andrea Bonaceto digitális művésszel közösen dolgozott, az olasz alkotó színpompás portréiról, köztük hírességekről, például Elon Muskról készített képeiről lett híres.

A robot Bonaceto munkáinak, a művészettörténetnek és saját, többféle felületre készített fizikai rajzainak, festményeinek elemeit kombinálta a most eladott műben. A folyamatot a robot építője, David Hanson „az evolúció ismétlődő hurkainak” nevezte.

A Sophia Instantiation elnevezésű digitális mű egy 12 másodperces MP4 fájl, amely Bonaceto portréjának Sophia digitális festménnyé alakulását mutatja be, tartozik hozzá egy fizikai alkotás, amely Sophia önarcképének kinyomtatott változata.