Mindig is kíváncsi volt arra, hogyan működik egy mechanikus óra? Nincs ezzel egyedül

2022. május 12. – 11:37

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekkorom a kvarcórák és kvarcjátékok révületében telt, utóbbin kapkodtuk a lepotyogó tojásokat, előbbin hallgattuk a hétzenélést vagy akik igazán menők voltak, nyomkodták a számológépet. A mechanikus órákat az öregemberek avítt, unalmas dolgának gondoltam, ami csupa macerával jár, mert mindig fel kell húzni, mert tele van apró alkatrészekkel, amik könnyen tönkre mehetnek. Lehetett benne némi ellenérzés is persze amiatt, mert nem értettem, hogyan működnek, és mert akármikor belenéztem egybe, az mehetett a kukába. De a lényeg az, hogy biztos voltam abban: hamarosan az egész mechanikus óra mint olyan, menni fog a kukába, pár éven belül kimegy a divatból.

Természetesen ebben is tévedtem. (Abban is, hogy nem nyaggattam jobban apát tízéves koromban, hogy miért ne lehetne benzin helyett árammal hajtani a kocsikat, hogy ne legyen olyan büdös, de hát nem születhet mindenki Elon Musknak.)

A mechanikus órák ma is élnek és virágoznak, és a működésüket ma is embereik milliói nem értik – de érdekli őket. Mással aligha tudom magyarázni, hogy a Reddit egyik legjobban pörgő tartalma most éppen egy olyan húsz órával ezelőtti poszt, ami azt mutatja meg, hogyan működik egy mechanikus óra.

Részlet az egyik animációból – forrás: https://ciechanow.ski/mechanical-watch/
Részlet az egyik animációból – forrás: https://ciechanow.ski/mechanical-watch/

Illetve máris pontosítok: egy olyan poszt, amely erre az oldalra mutat, ahol baromi jó animációkkal tényleg azt mutatják meg, hogy hogyan is működik egy mechanikus óra. Rugók, fogaskerekek, súlyok, felhúzók, billegők, izék és bizék, mütyürök és bigyók animációi rengeteg alapos leírással – ráadásul az animációk egy része 3D-ben is látható, működés közben ide-oda fordítható. Csak akkor ajánlott rákattintani, ha van néhány szabad órája. Én szóltam.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!