A hazai lakások csupán negyedében van légkondicionáló, térképen nézheti meg, hol van a legtöbb

2024. július 15. – 05:00

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon éppen egy nem minden évben tapasztalt hőhullám söpör végig, amihez szinte minden klímakutató szerint egyre inkább hozzá kell szoknunk nyáron. Szegeden például már a hőség előtt is mediterrán városok átlaghőmérséklete volt tapasztalható.

A nagy meleg ellen egyre többen a lakásukba szerelt légkondicionáló berendezéssel védekeznek, egyes becslések szerint a bolygó lakosságának már mintegy 35 százalékának van klimatizált otthona. Ebből a szempontból Magyarország a világátlag alatt helyezkedik el, hiszen a 2022-es népszámlálás alapján nálunk a lakások 27,6 százalékában volt csak légkondi. A 4 millió lakásból tehát 1 millió felett van a klimatizált otthonok száma. Ez viszont területileg rendkívül eltérő képet mutat.

Nem véletlen, hogy a korábban már emlegetett Szegeden vannak a megyei jogú városok közül a legnagyobb arányban klimatizálva a lakások, hiszen majdnem minden másodikban (46 százalék) van ilyen berendezés. Ezzel szemben például Győrben az arány csak 31 százalék, Miskolcon pedig 19 százalék. A térképen a településekre húzva az egeret vagy rákattintva a pontos értékek is leolvashatók.

A térképre tekintve tehát megállapítható, hogy nem meglepő módon a legmagasabb arányok a legmelegebb térségeinkben, az Alföldön találhatók. Emellett azonban fontos tényező még az adott település jövedelmi szintje, lakásállománya, annak minősége, valamint a helyi gazdaságszerkezet is. Látható, hogy a legszegényebb, aprófalvas térségeinkben, Borsod és Heves vármegye északi részén, Nógrád vármegyében vagy Baranya és Somogy vármegyék határtérségében rendkívül alacsony a klímás ingatlanok aránya. Nyilván itt az elöregedő lakásállomány is szerepet játszik ebben.

Magasabb arányban van légkondi még a sok új ingatlannal rendelkező Budapesten vagy a nagyváros környéki elővárosi (szuburbán) térségekben, de a turisztikailag frekventált településeken is. Előbbiek sorából kerül ki a leginkább klimatizált település: Halásztelek, ahol az ingatlanok több mint a fele légkondival felszerelt. Utóbbira pedig példa a Balaton környéke vagy Hajdúszoboszló példája.

Budapest kerületei között is vannak jelentős különbségek. Míg a jelentős műemléki védettségű épületekkel rendelkező belsőbb kerületekben 30 százalék alatti a légkondis ingatlanok aránya, addig a XIII. kerületben ez az arány bőven 40 százalék körül van. Ez utóbbit magyarázhatja a panel lakótelepi ingatlanok magas aránya is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!