Dán választási megfigyelők szerint problémás, hogy valaki mások levélszavazatát is leadhatja

2022. április 7. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés (15:35): A cikk címe időközben változott, korábban úgy szólt, hogy „Dán választási megfigyelők Kolozsváron: Előfordult, hogy valaki egyszerre tíz szavazatot adott le.”

Több ponton problémás volt az erdélyi magyarok levélszavazása, állítja jelentésében a Silba – Initiative for Dialogue and Democracy. A választások megfigyelésével foglalkozó dán civil szervezet Kolozsváron monitorozta a levélszavazás folyamatát. (A jelentés innen tölthető le.) Két megfigyelő csapatuk április 2-án és a választás napján volt jelen a Kolozsvári Főkonzulátuson és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) által működtetett Demokrácia Központban alakított szavazóhelyiségben.

Nem jó, de legalább rossz

A jelentés szerint április 2-án vegyes, de összességében rossz képük alakult ki a választás menetéről. A legsúlyosabb problémákat az EMNT-nél tapasztalták:

  • Urna helyett kartondobozba gyűjtötték a levélszavazatokat.
  • A személyes adatokat tartalmazó nyomtatványokat mindenki számára látható és hozzáférhető helyen tartották.
  • Hasonló módon tárolták az erdélyi településeken összegyűjtött levélszavazatokat: lezáratlanul, a szavazóhelyiségben, egy hűtő tetején.
  • A szavazást egyetlen személy felügyelte, amit azzal magyaráztak, hogy nem számítanak sok szavazóra.

A választás napján hasonló körülményekkel találkoztak a Demokrácia Központban, mint korábban, annyi különbséggel, hogy a vidékről érkező levélszavazatokat előző este leadták a főkonzulátuson.

A konzulátuson is találkoztak aggasztó jelenségekkel. A jelentés szerint sokan mindenki szeme láttára szavaztak, nem pedig a szavazófülkében. Itt megjegyzik, hogy a magyar választási szabályok szerint ez ugyan legális, a választások demokratikusságának szempontjából mégis problematikus. Volt olyan felügyelő, aki arra bátorította a szavazókat, hogy használják a szavazófülkét, de ezt nem mindenki tette meg közülük. A konzulátuson található szavazóurnák sem voltak megfelelőek, pecsét helyett gyorskötözővel zárták le azokat.

A levélszavazatokat az EMNT és az RMDSZ szervezete, az Eurotrans Alapítvány gyűjtötte, azonban nem a mozgóurnában, hanem egy kartondobozban. A jelentés szerint már önmagában is problémás, hogy a levélszavazatokat civil szervezetek gyűjtik, és nem a hatóságok. A két szervezet együtt több mint 200 ezer levélszavazatot gyűjtött össze április 3-ig: az Eurotrans Alapítvány 132 ezret, a Demokrácia-központok aktivistái pedig közel 69 ezret.

Több mint 456 ezren szavazhattak levélben vasárnap, az eddig feldolgozott levélszavazatok között hatalmas a fideszes fölény: a levélszavazatok 93,64 százalékát a kormánypártok kapták.

Egy nő tíz szavazatot dobott be az urnába

Ugyanakkor a dán szervezet szerint leginkább az sértette a választás integritását, hogy egy személy több levélszavazatot is leadhatott. Előfordult, hogy egy idős férfi a felesége és a fia nevében is adott le szavazatott. Ehhez meghatalmazásra sem volt szüksége, és a távol lévő szavazók személyazonosságát sem kellett igazolnia.

Tanúi voltak annak is, amikor egy nő egyszerre tíz szavazatot dobott be az urnába.

Rákérdeztek a felügyelőknél, hogyan lehetséges ez, mire azt a választ kapták, hogy a mások által kitöltött levélszavazatokat is be lehet hozni a konzulátusra, ha előtte kitöltötték a szükséges iratokat és lezárták a borítékot. A jelentés szerint még meghatalmazás és a személyazonosság igazolása mellett is problémás lenne ez a gyakorlat, mivel lehetővé teszi, hogy egy személy többször szavazzon, ami jelentősen befolyásolhatja a végeredményt.

A főkonzulátuson szavaztak az oda átjelentkező magyarországi szavazók is. Délután 4 óra körül például körülbelül kéttucatnyi átjelentkező szavazott. A jelentés szerint a főkonzulátuson kétszer annyi szavazólap állt rendelkezésre, mint ahány átjelentkezőt regisztráltak, ami visszaélésekre adhat lehetőséget a fel nem használt szavazólapok miatt.

A szavazófülkék egy részének hiába volt három oldala, bárki láthatta, hogyan szavaznak a szomszédos fülkében, és ezen a fülkék elhelyezése sem segített. Vasárnap is gyakori volt, hogy az emberek mindenki szeme láttára, a szavazófülkén kívül szavaztak, Szintén többször fordult elő, hogy valaki egynél több szavazatot adott le. A szavazatszámlálás hasonló módon ment, mint előző nap, csak a szavazás napján a leszámolt szavazatokat tartalmazó dobozokat ezúttal nem tették be a széfbe, hanem egyszerűen a folyosón hagyták éjszakára, a folyosóról nyíló szoba kameráit rongyokkal takarták le.

Botrányok a levélszavazatok miatt

Nem először merülnek fel aggályok a levélszavazás menetének tisztaságával kapcsolatban. Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. A megtalált szavazólapok között találtak olyat, amelyen az ellenzéki összefogást vagy a Mi Hazánkat támogatták. A történtek miatt az ellenzék és a Mi Hazánk is tiltakozott, a Nemzeti Választási Iroda pedig feljelentést tett. A Nemzeti Választási Bizottság viszont nem foglalkozott üggyel, arra hivatkozva, hogy a választási eljárási törvény csak Magyarország területére terjed ki.

A Vajdaságban a Fidesz helyi partnere, a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistái kézbesítették az április 3-i magyarországi országgyűlési választás és országos népszavazás szavazólapjait. Hivatalos magyarázat azóta sincs, hogy miként kerültek a szavazólapok a párt aktivistáihoz, hiszen a levélszavazatok kézbesítése a szerbiai posta feladata lett volna. Esetenként az aktivisták meg is várták a kitöltést, sőt, agitáltak, hogyan kell szavazni. Az Alkotmánybíróság nem vizsgálta érdemben az ügyben benyújtott panaszokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!