Az NVB nem vizsgálja a kidobott marosvásárhelyi levélszavazatokat, mert szerintük a magyar választási törvény erre nem terjed ki

2022. április 3. – 18:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem vizsgálja a marosvásárhelyi levélszavazatok ügyét, indokuk szerint a választási eljárási törvény Magyarország területére terjed ki. Erről döntöttek vasárnap délután, írja az MTI.

Csütörtök reggel a Transtelex írta meg, hogy Marosvásárhely mellett egy hulladéklerakatban egy teljes zsák kidobott és részben elégett magyarországi választási szavazólapra bukkantak. Már kitöltött szavazólapokról van szó, az egyiken kivehető az ellenzéki koalícióra behúzott X, a másikon pedig az látható, hogy valaki a Mi Hazánkra adta le voksát.

Fotó: Olvasói fotó / Transtelex
Fotó: Olvasói fotó / Transtelex

Az NVB-hez Hadházy Ákos országgyűlési képviselő fordult kifogással, és azt kérte, az NVB semmisítse meg a levélszavazás eljárását és ismételtesse meg a szavazást. Hadházy szerint nem létezik két választás, egy magyarországi és egy a határon túliaknak. Szerinte ha a határon túliak szavazásának biztonságát nem tudja garantálni az NVB, akkor meg kell ismételtetnie az egész a szavazást, és az NVB-nek is „fel kell állnia”.

Az ügyben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) feljelentést is tett. Az NVI elnöke szerint hozzájuk 225 ezer levélszavazat érkezett vissza, az ellenőrzésnél 43 olyan borítékot találtak, amelynél a válaszborítékot a Magyar Posta biztonsági okokból, a saját szabályzatának megfelelően átlátszó borítékba csomagolta át. Ezeket még nem bontották fel, megvárják az összes levélszavazat beérkezését, és az összes ilyen átcsomagolt válaszborítékot külön gyűjtik, és a jelölőszervezetek delegáltjaival együtt vizsgálják meg, majd döntik el, a sérülés mértéke hogyan befolyásolja a válaszboríték érvényességét.

Hadházy az NVB döntésére a Facebookon úgy reagált, ez „egészen furcsa indokolás”, de arra nem kapott választ, hogy „ha a törvény csak Magyarország területén érvényes, akkor hogyan lehet egyáltalán külföldön szavazni, illetve hogyan lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor a külföldön leadott szavazatokat. A formális logika ugyanis azt diktálná, hogy érvénytelen az egész levélszavazás, hiszen a törvény nem hatályos az országhatáron kívül”.

Az ügyben kérdéseket küldtünk az NVB-nek, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől