Újabb mandátumot szerzett a Fidesz a levélszavazatokkal

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este frissült a Nemzeti Választási Iroda honlapján, hogy a Fidesznek eggyel több, 136 mandátuma van, míg az ellenzéki összefogásnak eggyel kevesebb, 55 mandátum jut.

Ennek az oka, hogy folyamatosan számolják a levélszavazatokat, vagyis a határon túlról érkező voksokat. Az eddig feldolgozott levélszavazatok között – ahogy várható volt – hatalmas a fideszes fölény.

  • Fidesz–KDNP – 151 279 szavazat – 93,64%
  • DK–Jobbik–LMP–Momentum–MSZP–Párbeszéd – 7006 szavazat – 4,34%
  • Mi Hazánk – 1705 szavazat – 1,06%
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 1008 szavazat – 0,62%

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhattak, az NVI 456 129 választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe. A szerda reggeli adatok szerint 316 754 levélszavazat érkezett vissza az NVI-hez, ezeket folyamatosan felbontják, és ellenőrzik a válaszborítékban lévő, a választópolgárt azonosító nyilatkozatot.

A lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok (főként a határon túliak) levélben csak az országos listákra voksolhattak, nekik nem volt egyéni képviselői szavazatuk. Ezeket a voksokat hozzáadják a magyarországi országos listás voksokhoz, és ez alapján osztják ki a listás mandátumokat. Vagyis az arányok még a 100%-os feldolgozottságig változhatnak.

A mostani változás azt jelenti, hogy a Fidesz–KDNP listájáról bejut Pesti Imre, míg az ellenzéki listáról a momentumos Bedő Dávid nem jut be.

Ez az eredmény még nem végleges, a levélszavazatokat még számolják, és az átjelentkezők és külképviseleteken szavazók voksait szombaton keverik hozzá az eddig fel nem bontott urnák voksaihoz a 106 választókerületben. Ez alapján még változhatnak az egyéni választókerületi eredmények (például Budapest 13. választókerületében nyerhet az ellenzéki Vajda Zoltán), de ez újra átrendezi a töredékszavazatok számítását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!