A legnagyobb rövidtávú megfigyelőcsoporttal érkezett szervezet nem dicsérte agyon a választási környezetet

2022. április 6. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

200 rövidtávú megfigyelővel 1219 szavazóhelyiséget látogatott meg a vasárnapi országgyűlési választáson a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO). A 2001-ben létrejött szervezet – amely eddig a Balkánon és a posztszovjet térségben vizsgálta a választásokat – úgy látta, hogy technikailag jól bonyolították le a magyar szervek a választást, ám számos jogszabályi hiányosság a kormánypártot segítette.

„Beárnyékolták a választást azok a vádak is, amelyek szavazatvásárlásról és a választók megfélelmlítéséről szóltak” – közölte az ENEMO missziójának vezetője a hétfői sajtótájékoztatón. Dritan Taulla egyelőre előzetes, rövidített jelentését közölte, a részletesebb két hónap múpva készül el.

A jogi hiányosságok elsősorban a kampányfinanszírozással kapcsolatosak. A törvényi korlátokat könnyű kijátszani harmadik fél bevonásával. (A rövid jelentésben nincsen benne, de erre lehet példa a Megafon, amelyről bíróság is kimondta, hogy közpénzt használ fel a kormánypárti információk terjesztéséhez.)

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ENEMO szerint az évek során sokat romlott a civil társadalmi szervezetek helyzete, szűkült a véleménynyilvánítás tere, nehezebbé vált a sajtó működése, és mindez negatívan hat ki a választói környezetre is. Kifogásolható, hogy a választókerületek között hét olyan is van, amelyben a szavazók létszáma 20 százalékkal haladja meg az átlagot – azaz egy ilyen körzetben élő választó szavazata tulajdonképpen kevesebbet ér, mint egy kevésbé népes körzet lakó szavazata.

A szervezet szerint a kampányt a súlyoan megosztó nyilatkozatok uralták, hiányzott a valódi párbeszéd és a választók érdemi tájékoztatása. Jellemző volt a közösségi oldalakon a politikai szereplők lejáratása, kamuprofilok működtetése, ami szintén nem az érdemi párbeszédet segítette.

Az ENEMO óvatosan fogalmazott az esetleges csalásokkal kapcsolatban: arról szólt, hogy sok olyan állítás van, amely a kiszolgáltatott csoportok és a köztisztviselők megfélemlítéséről szólt, hogy ezzel befolyásolják szavazataik irányát.

Az EBESZ előzetes jelentéséhez hasonlóan kiemelte az ENEMO, hogy a nők alulreprezentáltak a választói folyamatban, és aggályos, hogy a hazai civil szervezetek nem figyelhetik meg a választásokat.

A szervezet szerint a jogorvoslat érvényesítése is nehézségekbe ütközik a gyakorlatban: különösen az állami erőforrásokkal való visszaéléssel kapcsolatban hatástalan a jogi szabályozás és annak gyakorlati alkalmazása, így az ilyen jogsértések megelőzésére kevéssé alkalmas.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!