Budai Gyula erősen kamuszagú kommentelői között kutakodtunk

Legfontosabb

2022. március 14. – 19:48

Budai Gyula erősen kamuszagú kommentelői között kutakodtunk
Illusztráció: Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jól feküdt a január Budai Gyulának: az év első hónapjában létrejött több tucatnyi olyan Facebook-profil, amik aztán a fideszes országgyűlési képviselő posztjai alá kommentelgettek az elmúlt hetekben. Mindannyian lelkesek, éltetik Budait és a Fideszt, az ellenzéket pedig ki nem állhatják. És ami a leginkább közös bennük: erősen kamuszagúak.

Budai Gyula az elmúlt fél évben a legtöbb interakciót (tehát lájkokat, kommenteket, megosztásokat) havi lebontásban nézve idén februárban kapta az oldalán, épp azután, hogy a kamugyanús profilok megjelentek. Ezt mutatja a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle. Ez kerekítve 27 ezer interakció, ami soknak tűnhet, de még így is messze elmarad a politika nagyágyúitól.

A gyanús profilokra egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, mi pedig ezután kicsit elmerültünk Budai kommentjei között, amik néha így néznek ki:

Kommentek Budai Gyula Facebook-oldalán
Kommentek Budai Gyula Facebook-oldalán

Január óta facebookozik, és imádja a Fideszt Dalma, Helga és Áron is

Ritka, hogy valaki épp a kampányidőszak környékén kezd a facebookozásba és közben a komoly politikai véleménynyilvánításba, de Budai Gyula kommentelői közt jó páran vannak ilyenek.

A januárban megjelent Dalma nevű profil például visszatérő arc Budai bejegyzései alatt. Dalma reméli, hogy találkozik a politikussal a Békemeneten. Profiljából az derül ki, hogy egy igazi csajos nő, szereti a sminkes videókat, a műkörmöket, és egyszer szeretne egy csillagot a Hollywood Boulevard-on. Mellette kőkemény fideszesnek is tűnik, tanulságosnak találta Tucker Carlson interjúját Orbán Viktorral, falja a kormánypárti Magyar Hírlapot és Magyar Nemzetet, nem akar háborút, mint az ellenzék, úgy érzi, rezsicsökkentés nélkül bajban lenne a hónap végén, Dömötör Csaba fideszes államtitkár pedig szerinte „nemcsak férfias, hanem okos is”.

Követi még a Fidelitast, Németh Szilárdot és Szijjártó Pétert is, de igazán azért Budai Gyulát kedveli, akinek egyik posztját így osztotta meg:

Mondtam a csajoknak a szoliba hogy Budai Gyula régóta szimpatikus nekem!! Van benne valami csibészség is és végre valaki kiall a lopás ellen.

A szintén január óta posztoló Facebook-profil Helga néven fut. Helga szerint egy fecske nem csinál nyarat, január 24-én pizzanapot tartott, 28-án pedig fázott. Célja, hogy 2022-ben a lakása smart home legyen. Helga szintén Magyar Nemzet-olvasó, szerinte nevetséges, ami Brüsszelben folyik, Karácsony Gergelyt egy viccnek tartja, Márki-Zay Pétert pedig egy őrültnek. Soha többé nem kér a „baloldalból”, április harmadikán a Fidesz-KDNP-nek és Böröcz Lászlónak szurkol, Orbán Viktor szerinte „nagyon jól beszél”, és bízik a kormányban, hogy megoldják a megszaladt forint árfolyamot.

Ahogy Dalma, úgy ő is megosztott egy lejárató cikket Hadházy Ákosról és az azonos nemű szülőkről is. De Helga a sportot is szereti, mert Christiano Ronaldót szeretné elnöknek. Helga élete a politika körül foroghat, mert főleg prominens kormánytagokat követ a Facebookon, például Orbán Viktort, Varga Juditot, Novák Katalint, és két igazi kormánypárti megmondóembert, Deák Dánielt és Rákay Phillipet.

A Budainak szurkoló Áron profilja idén január 19-én posztolt először. Négy nappal később már a barátaival grillezett, majd sok szerencsét kívánt magának a pszichológia vizsgájához. Míg Dalma február 18-án csinálta meg élete tárkonyos csirkéjét, addig Áron már február 17-én elkészítette élete legjobb paprikás krumpliját. Közben pedig továbbra is kétharmados Fidesz-KDNP-kormányt szeretne, mert „biztonságban érzem magam OV miatt”, és mert szerinte az ellenzék „eltörölné még az ingyen levegőt is”.

Az is közös benne Dalmával, hogy február 24-én, egyetlen perc eltéréssel osztották meg ugyanazt a Magyar Nemzet-posztot, amiben a szocialista Horváth Csaba korrupciógyanújáról van szó, március 3-án pedig percre pontosan ugyanakkor osztották meg a magyar kormány bejegyzését arról, hogy nem lesz kötelező maszkot hordani.

Áron és Dalma posztja Horváth Csabáról – Fotó: Telex
Áron és Dalma posztja Horváth Csabáról – Fotó: Telex

Rövid kutakodás kellett csak hozzá, és megtaláltuk Gábort, aki Dalmát és Áront is ismeri, mert mindkettő képe alá kommentelt már. Gábor január végén lett aktív a Facebookon, azóta kiderült róla, hogy szereti a kutyákat és a nőket. Nem követ politikusokat, sőt, valójában mást sem, csak egyetlen oldalt, a Puruttyát, aminek egy darab posztja van csak, 2011-ből. „Gyertek Testvéreim”, áll benne.

Lakhely és egyedülállóság: pipa

Budai bejegyzései alatt több tucatnyi kamuprofilra lehet bukkanni. Egy gyors átpörgetés után úgy tűnik, ők főképp az olyan videók alatt jelennek meg, amikben Budai beszélő fejként is megjelenik. Az egyikben a számlagyáras korrupciós nyomozásban érintett szocialista Molnár Zsoltról beszél, egy másikban pedig az ellenzékről, aki az orosz-ukrán háborúban szerinte „Magyarország energiabiztonságát támadja itthon és Brüsszelben”.

Több szempont miatt is kamuprofiloknak tartjuk ezeket a kommentelőket. Több közös pontja is van ezeknek a profiloknak:

  • januárban hozták őket létre;
  • egyszerre töltöttek fel profilképet és borítóképet is, amik azóta nem is változtak;
  • a borítóképen saját maguk vannak;
  • fiatalok;
  • a profilokon nagyjából semmi személyes infót nem találni, de lakhelyet mindenki megjelöl magának;
  • mindenki egyedülálló, még az is, aki a borítóképén egy menyasszonyi ruhában van;
  • egy maroknyi oldalt követnek csak, de azok is főleg fideszes politikusok, oldalak, megmondóemberek;
  • a kommentek alapján Budait, a Fideszt és Orbán Viktort szeretik, az ellenzéket ("baloldalt) Márki-Zay Péterrel az élen pedig nagyon nem;
  • pocsék a helyesírásuk, és egyáltalán nem központoznak.

A profilképeken csendélet vagy állatok helyett valódi emberek vannak, de a legtöbbön alig van lájk, és bár mögöttük rendes magyar polgári nevek állnak, az url-ben már gyakran inkább “bulikiralyno”, “arettenthetetlen”, “aronkingfoci”, “azaggeszivmokus” és hasonló misztikus felhasználónevek vannak.

Néhányan Budai kommentelői közül
Néhányan Budai kommentelői közül

Mindezek viszont nem tartják vissza őket attól, hogy otthagyjanak egy-egy hozzászólást Budai posztjai alatt. Ezek nem tűnnek hosszas gondolkodás eredményeinek, megbízhatóan közvetítik a kormány narratíváját a biztonságról és “baloldalról", és általában kimerülnek annyiban, hogy a fideszes képviselő és kormány jól csinálja a dolgát, az ellenzék meg nem. És gyakran még egy lájkot is bezsebelnek magától Budaitól.

Megkérdeztük magát Budai Gyulát is, hogy tud-e ezekről a kamuprofilokról, és ha igen, megpróbál-e valamit kezdeni velük, valamint azt is, szerinte nem vet-e rossz fényt egy politikusra, ha egyszerre egy tucatnyi kamuprofilos kommentelő jelenik meg a bejegyzései alatt, de a cikk megjelenéséig nem válaszolt a kérdésekre.

Ha hasonlóan kamugyanús profilokat lát más politikusoknál, írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu emailcímre.

A napokban a Direkt36 írta meg, hogy Rogán Antal és stábja több fontos tanulságot is levont a 2019-es választásból. Egyértelművé vált nekik, hogy 2019-ben nem használták ki eléggé a közösségi médiát. A 2019-es választás után egy kommunikációs ügynökség és egy piackutató cég közös elemzése is arra jutott, hogy a Facebooknak döntő jelentősége volt a kampányban. Hasonló eredményre jutott a Fidesz is, az egyik kormányzati forrás szerint azt a következtetést vonták le, hogy a „2022-es választást a Facebook fogja eldönteni”. Erről itt olvashat bővebben.

Így tudja kiszúrni egy mezei felhasználó a kamuprofilokat

  • Gyanús lehet, ha a Facebookon valakinek nem ugyanaz a neve, mint az URL-ben látható felhasználóneve, gondoljunk csak “abulikiralyno” vagy az “aggesszivmokus” néven elmentett Budai-kommentelőkre.
  • Azt is furcsa lehet, ha a egy profilt alig pár hete, hónapja hoztak létre, de amikor posztol, akkor is csak valamilyen erősen politikai tartalmat.
  • A profilképek is sokat elárulhatnak: a Google-ben például rá lehet keresni, hogy az adott kép felbukkant-e már máshol, ahonnan mondjuk azt letöltötték. De árulkodó lehet az is, ha egy feltöltött fotó nagyon pixeles.
  • Lehet még kutakodni az ismerősök és a kedvelt oldalak között: épp csak egy maroknyi van belőlük? Csak egy bizonyos oldalhoz tartozó politikuskört követ, de azokból is csak ötöt-hatot? Ha igen, akkor elég magasan leng a piros zászló.
  • A Deutsche Welle oldalán az ilyen módszerekről többet is olvashat.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!