Megdőlt az ellenzéki szavazatok összeadhatóságának ötlete

2022. április 5. – 07:12

Megdőlt az ellenzéki szavazatok összeadhatóságának ötlete
Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjei az ellenzéki összefogás március 15-i eseményén – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen borzalmasan szerepeltek az ellenzéki összefogás jelöltjei az egyéni körzetekben: a négy évvel ezelőtti szavazatszámhoz képest legkevesebb 14 százalékot estek vissza, de vannak olyan választókerületek, ahol csak feleannyi (!) szavazatot sikerült összeszednie az ottani jelöltnek, mint négy éve. (2018-ban a mostani összefogás pártjai még külön indultak, számításainkhoz az akkori szavazatszámokat összeadtuk, beleértve az azóta megszűnt Együttét is.)

Az általános visszaesés nem mondható óriási meglepetésnek azután, hogy listán is gyenge volt az összefogás, de a körzeteket egyenként elemezve azért vannak meglepő adatok, főleg, hogyha hozzávesszük, hogy az előválasztás alapján elvileg a legerősebb jelöltekről beszéltünk.

Megdől például a „legalább Budapesten erős maradt az ellenzék” mondás,

a főváros nagy részét úgy nyerték meg, hogy közben valójában durva visszaesést produkáltak: sok helyütt a szavazataik negyedét, de van, hogy harmadát is elveszítették. A legrosszabbul a Bp. 16-os körzet, a XX. kerület, Hiller István területe szerepelt -33 százalékkal, míg a legkevesebbet a II. kerületben Tordai Bence veszítette, a Bp. 4.-ben 15,8 százalékot.

Aztán érdemes megnézni a szegényebb régiókat: Szabolcs-Szatmár-Beregben, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Nógrádban nagyjából a szavazóik felének inthettek búcsút az ellenzéki egyéni jelöltek a négy évvel ezelőtti különpártos eredményükhöz képest.

A legnagyobb visszaesés egyébként nem innen, hanem Berettyóújfaluból érkezett (Hajdú-Bihar 4.), ahol kevesebb mint 9 ezer szavazatot, 22 százalékot szerzett Szántai László.

A legkevésbé Pest 2. számú választókerületében, Budakeszin és környékén szerepelt rosszul az ellenzék egykori önmagához képest, de még itt is a szavazóik 14 százalékát elvesztették. Ez egyébként Szél Bernadett körzete, aki az egyik nagy ellenzéki meglepetéskieső.

Felmerülhet, hogy az ellenzéki szavazók nagy részét a Mi Hazánk vihette el, de a radikális párt eredményeit vizsgálva ez csak részben mondható el. Tény például, hogy Nógrád 2.-ben, ahol megfeleződött az ellenzéki szavazatszám, jól szerepelt a Mi Hazánk, 12 százalékot ért el. Ugyanez igaz Szabolcs-Szatmár 5.-re, de például Borsod 3.-ra már nem: hiába volt ellenzéki betli, a Mi Hazánk „csak” 5 százalékot kapott itt.

Ha pedig megnézzük azt a négy körzetet, ahol a Mi Hazánknak nem volt egyéni jelöltje, akkor ott is 22–30 százalék között veszített az ellenzék (Veszprém 3., Somogy 4., Hajdú-Bihar 2., Borsod-Abaúj-Zemplén 6.).

Ebben a cikkünkben összeszedtük az ellenzék nagy kiesőit: Szél Bernadettről már volt szó. Kálló Gergely Fejér megye 4.-ben indult el, -32 százalékot ért el. Stummer Békés 1.-ben indult, -30 százalékkal végzett. Korózs Lajos a Heves megyei 3. oevk-ban indult, -44 százalékon állt meg. Somogy megye 3-as választókerületében a jobbikos Steinmetz Ádám -30 százalékot ért el a négy évvel ezelőtti összellenzéki szavazatszámhoz képest.

Választási adatelemzéseinkben írtunk arról, hogy

  • a listás szavazatokban nagyot zuhant az ellenzéki összefogás;
  • megnéztük, hogy az egyéni körzetekben azért a Fidesznek sem lett olyan álomszerű az eredmény, mert egy csomó helyen rontottak a négy évvel ezelőttihez képest, csak most szerencséjük volt az ellenzéki betlivel;
  • megnéztük, hogy egyéni körzetekben hol lett erős a Mi Hazánk, amely vélhetően a régi Jobbik szavazóit szippantotta el az összefogás elől;
  • és annak is utánajártunk, hogy volt-e olyan körzet, ahol a Kétfarkú Kutya Pártra vagy a Megoldás Mozgalomra leadott szavazatok eldönthették a Fidesz–Összefogás meccset.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!