Hozzásegítette-e vajon a Kutyapárt és a Gattyán-párt a kétharmadhoz a Fideszt?

2022. április 4. – 19:00

Hozzásegítette-e vajon a Kutyapárt és a Gattyán-párt a kétharmadhoz a Fideszt?
Kovács Gergely nyilatkozik az MKKP eredményváróján – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Örök vita a Kétfarkú Kutya Pártot illetően, hogy vajon mennyire gyengíti az ellenzéket, azaz vajon leszavazna-e egy kutyapártos az ellenzéki pártokra, ha nincs egy viccpárt, amely éppen azért jött létre, hogy beintsen az ellenzéki pártoknak (is).

A Kutyapárt is érzi ezt a dilemmát, és óvatos nyilatkozatokat tett arról a választások előtt, hogy lelkiismeret-furdalásuk lenne, ha miattuk győzne a Fidesz, úgyhogy elég lesz, ha listán szavaznak rájuk az emberek, egyéniben nyugodtan húzzák az ikszet az ellenzéki összefogás jelöltjére.

A kutyapártos szavazatokat éppen ezért lehetetlen úgy számolni, hogy egy az egyben az ellenzéket gyengítik, másrészt valamennyire mégiscsak lehet ilyen jelenség, csak nem tudni, milyen arányban.

Hasonló a helyzet a Gattyán-párttal, a Megoldás Mozgalommal. Sokat írtunk arról, hogy a párt létrejötte jól jön a Fidesznek, mert ha a kormánypárt szavazói bázisa úgyis szilárdan egyben van, akkor minden ellenzékinek látszó kezdeményezés az ellenzéki blokkból hasíthat le szavazatokat. Ráadásul a Gattyán-univerzumnak még kapcsolódási pontjai is vannak a NER-rel.

Mindezek miatt ezeket a kisebb, nem jobboldali pártokat gyakran éri az a vád a választások után, hogy miattuk (is) szerepelt rosszul a baloldal, miattuk (is) lett kétharmad, sőt, eleve arra jöttek létre, hogy a Fideszt erősítsék.

Megnéztük az adatokat, hogy most volt-e olyan körzet, ahol ezeknek a pártoknak a szavazói megakadályozhatták volna a Fidesz győzelmét, ha mindannyian az összefogásra szavaznak – hangsúlyozzuk, hogy ez elméleti elképzelés, hiszen nem tudjuk biztosan, hova szavaznának az ő híveik.

A számokból kitűnik, hogy a jelenlegi, nem egészen 100 százalékos feldolgozottság mellett három olyan körzet van, ahol a Fidesznek olyan kicsi az előnye, hogy ennél az előnynél több szavazatot kapott a Kutyapárt:

  • Budapest 13. (XVI. kerület)
  • Budapest 14. (XVII. kerület)
  • B-A-Z 02. (Miskolc)

Ebből az első kettőnél a Gattyán-párt szavazói is többen voltak, mint amennyivel a Fidesz vezet, vagyis ha a Kutyapártot kivesszük a képletből, de a memósok mind az összefogásra szavaztak volna le, akkor az a két körzet ellenzéki győzelemre állna.

Ez a szám 9-re ugrik, ha úgy vesszük, hogy a Kutyapárt és a Gattyán-párt is az ellenzéktől vette el a szavazókat. Pest 01, 02, 05 és 08-as választókerülete (sorrendben: Érd, Budakeszi, Dunakeszi, Szigetszentmiklós) is fordulna, ha a két kis párt szavazatait az ellenzéki tömbhöz számolnánk. Emellett Fejér 04 (Dunaújváros) és Baranya 02 (Pécs) is.

Gődény pártja nem sok vizet zavart, ha őket is hozzáadjuk a képlethez, akkor sincs változás, marad a fent említett 9 körzet.

A Fidesznek most 135 képviselője van, elvileg 133 kell a kétharmadhoz. De hogy ez se legyen ilyen egyszerűen számolható, van még az általában a Fidesszel voksoló német nemzetiségi képviselő, és az előző ciklusból kiindulva az is könnyen elképzelhető, hogy a Mi Hazánk is gyakran a Fidesszel szavaz majd, szóval a Fideszről még a bűvös 133-nál kevesebb képviselővel sem lehetne biztosan kijelenteni, hogy oda a kétharmad.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!