A Fidesz is botlott jó néhány körzetben, csak épp az ellenzék bénázása elfedi a gyengeséget

Legfontosabb

2022. április 4. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Bár összességében a Fidesz óriásit nyert, az ellenzék pedig nagyot veszített az országgyűlési választásokon, azért a kormánypárti optimizmus nem feltétlenül lehet felhőtlen minden egyéni választókerületben.

Ha azt nézzük, hogy az egyes körzetekben hányan szavaztak a fideszes jelöltre, akkor meglepően sok olyan van, ahol kevesebb támogatójuk volt, mint négy éve (a lenti térképen pirossal). A mostani, 98-99 százalékos feldolgozottságnál

a 106 körzetből 29-ben csökkent a szavazóik száma.

Csongrád megyében például a négyből három körzet ilyen, beleértve az amúgy relatív nagyot nyerő Lázárét is. De Veszprém három körzetében vagy épp Fejér 01-ben (Székesfehérvár) is visszaesett a Fidesz, Budapestről nem is beszélve, ahol a VII. kerületi központú 5. számú egyéni választókerületben estek a legnagyobbat.

Az így elveszett szavazatokat azonban volt terepük behozni: Pest megyében például óriásit erősödtek a 2018-as szavazatszámukhoz képest főleg Nagykátán, Monoron, Dabason és Szentendrén, de Baranya 4-ben (Szigetvár) vagy a keleti-északkeleti országrészben is jól szerepeltek, kivéve Szabolcs 3-ban (Kisvárda) és Hajdú-Bihar 1-ben (Kósa Lajos debreceni körzete).

A Fidesznek azonban szerencséje volt az ellenzék rossz szereplésével, mert még a csökkenő szavazatszámú körzetekben is szinte mindenhol tudott javítani a százalékos eredményén, azaz azon, hogy az összes leadott szavazat hány százalékát szerezték meg. Egyedül Budán csökkent ez az arány pár körzetben.

Ha a két térképet összehozzuk eggyé, akkor kapunk egy olyan ábrát, ami megmutatja, hogy hol tudtak jobb eredményt elérni annál, mint amit a saját szavazószám-erősödésük – vagy épp -gyengülésük – indokolt volna.

Kicsit talán nehezen érthető ez így, de a térképet nézve azonnal világossá válik: ahol nagyon zöld, ott a Fidesznek mázlija volt, és úgy tudott jó százalékos eredményt behúzni, hogy a szavazóik száma vagy csökkent, vagy nem nőtt akkorát. Kiugró a már említett Budapest 5., ahol 15 százalékkal kevesebb fideszes szavazó volt, mint négy éve, mégis javította a relatív eredményét a jelölt bő 1 százalékkal.

A piros választókerületekben pedig jól mozgósítottak ugyan, de az ellenzék még jobban. Két nem budapesti körzet volt összesen, ahol ez is kevés volt, és nem tudott nyerni a Fidesz: Csongrád-Csanád 1. (Szeged) és Baranya 1. (Pécs).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!