Orbán Viktor: A Nyugat bohókás ötletei nem működnek itt, ahol könnyen frontországgá válhatunk

Orbán Viktor: A Nyugat bohókás ötletei nem működnek itt, ahol könnyen frontországgá válhatunk
Forrás: Tények.hu

Másolás

Vágólapra másolva

Március 28-án a TV2 műsorvezetői közös videóban buzdítottak arra, hogy mindenki a Fideszre és Orbán Viktorra szavazzon. Április 2-án a független sajtót messziről elkerülő Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a tévécsatornának. Ezután pontosan az történt, amire e két mozzanat egymás mellé rakásával számítani lehetett.

A riporter Gönczi Gábor többek között az alábbi kérdésekkel szorította sarokba az interjúalanyát:

  • „Ön azt mondta, hogy a tét háború vagy béke. Miért mondta ezt?”
  • „A baloldal ön szerint kockára teszi [az ország biztonságát]?”
  • „Pedig érdekes, hogy ők [a baloldal] is Magyarországon vannak egyébként, és mégis, ugye a háttéralkukat ismerve, ugye úgy tudjuk, hogy már meg is állapodtak talán, tehát itt voltak tárgyalások Zelenszkijjel.”
  • „Egyébként Zelenszkij is ugye azt üzente, hogy mi nem segítünk eleget, ami elég rosszul eshetett, hiszen hát rengeteget segítünk.”
  • „Amikor kitört a háború, akkor az én generációmba beköltözött a halálfélelem [...]. ilyenkor az ország vezetőjének azért nagyon komoly kompetenciákkal kell rendelkezni, és nagyon higgadtnak kell lenni.”
  • Komoly válságokat élünk épp, idézte fel Gönczi, „de 2010 előtt is láttunk válságokat, abban majdnem csődbe ment az ország, sőt hát csődközeli állapotban vették át önök az irányítást. mit csináltak ennyire másképpen, mi volt az az egészen más filozófia, amivel egy válságnak neki lehetett menni, és mondjuk tavaly 7 százalékos növekedést lehetett elérni? Rekordot döntöttek a beruházások.”
  • „Választási csalásokat emlegetnek itt a pártok, ön pedig azt mondta, hogy a legnagyobb választási csalást most éppen a baloldal követte el, történelmi távlatokban is nézve.”
  • „Holnap reggel népszavazás is lesz, ugye a gyermekvédelmi népszavazás, a háború árnyékában, a jelentősége most talán – kevesebbnek érezzük, de nagyon fontos.”

Mivel a kérdésekben rendre benne is volt a válasz, már ennyiből is kitalálható, miket mondott Orbán, de azért nézzük a főbb állításait témánként.

Orosz atom, orosz gáz, orosz olaj

Ha azt akarjuk, hogy Magyarországot tiszta energiával működtethessük, atomerőműre van szükségünk, atomerőművünk pedig Pakson van, annak orosz a technológiája, és mivel nem lehet két technológiát biztonsági kockázat nélkül egymás mellett működtetni, Paksot kell bővíteni – mondta Orbán arra, hogy az ellenzék leállíttatná Paks 2-t.

Aszódi Attila, a BME Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára, Paks 2 volt kormánybiztosa egyébként néhány napja azt mondta egy interjúban, hogy elméletileg egy francia, amerikai vagy japán cég is minden további nélkül tudna Magyarországon atomerőművet építeni, sőt ezt kívánatosnak is tartaná, bár szerinte nem Paks 2 helyett, hanem mellette.

„Tehát szerintem a Paks-ügy az egyszerűbb. A gáz meg az olaj az nehezebb eset” – ismerte el Orbán. Mint mondta, a hazai gázfelhasználás 85, az olajfelhasználás 60 százalékát álljuk orosz forrásból, és mivel nincs tengerünk, mindkettő csak csövön jön, és ha onnan valamiért nem jön, akkor sehonnan sem lesz.

„Nem arról van szó, hogy vegyünk föl még egy pulóvert otthon este, és akkor segítünk az ukránoknak, ha lejjebb tekerjük a fűtést”

– mondta.

„Pedig Európából is hallottunk ilyet” – tette fel a keresztkérdést a riporter, de Orbán kivágta magát: „Ott bent, a békés Belső-Európában, ahol már jó dolgukban nem tudják, mit csináljanak meg miket beszéljenek, azt én megértem, de mi, akik itt élünk a keleti peremen, frontország vagyunk vagy könnyen azzá válhatunk, itt mások a realitások, tehát itt az ilyen bohókás ötletek, hogy egy kicsit föladunk a kényelmünkből, és akkor majd a világ megjavul, ez itt nem működik. A tét az, hogy a magyar gazdaság talpon marad-e vagy sem” – mondta.

Érdekesség, hogy mintha itt Orbán önmagával is ellentmondásba keveredne, hiszen a napokban többször is beszélt arról, hogy nem igaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök mondott, hogy a mi háborúnkat vívják, mert ha Ukrajna elesik, itt lesznek az orosz tankok a magyar határon. Ehhez képest most Orbán azt mondta, könnyen frontországgá válhatunk.

A miniszterelnök szerint ha nem jönne az orosz gáz és olaj, gyárakat kéne bezárni, sok ember elveszítené a munkáját, ezért ez vörös vonal Magyarország számára. „Mi támogatjuk az európai egységet, az Oroszországgal szembeni szankciókat is, habár nem értünk vele [egyet], de elfogadjuk, nem vétózzuk meg, de van egy vörös vonal, amin nem léphetünk át, és ez a magyar gazdaság alapvető érdeke.”

Menekültek és régi ügyek

Orbán szerint lakosságarányosan mi segítünk a legtöbb emberen, sorolja is, hogyan. „A magyarok nagyon becsületesen és szívből segítenek az ukránoknak, akkor is egyébként, ha nem felejtették el, hogy egyébként a békeidőkben az ukránok rosszul bántak a magyarokkal. erre mindenki emlékszik, de a magyar egy intelligens nép, és pontosan tudja, hogy nem most kell előhozakodni ezekkel a régi ügyekkel” – hozakodott elő Orbán ezekkel a régi ügyekkel.

A miniszterelnök felidézte, hogy első ciklusa alatt már a délszláv háborúnál is bele akarták kényszeríteni Magyarországot egy háborúba, de az szerinte kevésbé volt veszélyes. „Tehát nekünk van tapasztalunk, hogy hogy kell kimaradni a háborúból, ha sikerült kicsiben, most azért imádkozok, hogy sikerüljön nagyban is”.

Válságkezelési rutin

A válságok kezelésében is számít a rutin, mindig van egy sablon, amit a nemzetközi szervezetek javasolnak, de ezekből csak azt szabad átvenni, ami a magyar körülményeknek megfelel, „általában az ilyen okosságok nem felelnek meg a magyar érdekeknek”, hiszen mindig megszorítást javasolnak, azaz hogy „az emberekkel fizettesd meg a válság árát”, amit Orbán állítása szerint sosem volt hajlandó megtenni. „Ezért van az, hogy sikerült kanyarban előznünk. Az régen volt, hogy Magyarországnak sikerült az Európai Unió átlagához képest ismét fölfele mennie”, „előre mentünk, és most már Portugália előtt vagyunk, legjobb reményekkel nézek a következő válság elé”.

Ahogy néhány nappal ezelőtti elemzésünkben bemutattuk, Magyarországon az elmúlt 12 évben javult a legtöbb réteg jövedelmi helyzete, és nőtt az életszínvonal, régiós összehasonlításban ez a növekedés leginkább a középmezőnyhöz volt elég.

Választási csalások

Orbán a napokban súlyos választási csalással vádolta meg az ellenzéket, illetve a nekik bedolgozó Datadat nevű céget. Erről most ezt mondta: „Most azt látom, hogy a baloldal emberek adatait szerezte meg, én úgy látom, hogy törvénytelenül, az ő beleegyezésük nélkül, majd ezeket az adatokat kivitték külföldre, ott újrarendezték, visszatáplálták Magyarországra, és anélkül, hogy engedélyt kértek volna erre, adatbázisokat hoztak létre, és bombázzák az embereket a saját politikai üzeneteikkel. Szerintem, az én jogi megközelítésem szerint ez súlyos törvénysértés, de talán nem nekem kell ezt kimondanom, majd a választások utáni jogi eljárások ezt tisztázzák. Ha ez igaz, akkor joggal mondom azt, hogy ilyen méretű tömeges csalásra a magyar választások történetében én nem emlékszem” – mondta. Történetesen az, hogy joggal mondja-e vagy jogtalanul, már pont csak a választások után derülhet ki. A Marosvásárhely mellett talált, kidobott szavazólapok ügyéről a riporter nem tett fel kérdést.

A Datadat-ügyről itt foglaltuk össze, amit tudni lehet, és amit egyelőre nem. Az érintett cég mindent tagad és perel, jogsértésre egyelőre nincs semmilyen bizonyíték.

Népszavazás

„Nyugat-Európában egészen furcsa divatok kezdődtek meg néhány évtizeddel korábban, amit senki sem tartott veszélyesnek. Olyan mókás dolog volt, hogy tőlünk eltérő életvitelű emberek megjelentek, nyíltak vállalták a másságukat, sőt azt mondták, hogy azt szeretnék, ha őket is emberszámba vennék, ami teljesen rendben van. És egyszer csak kiderült azonban, hogy ezek létrehoznak szervezeteket, létrejönnek lobbicsoportok, és elkezdik az ő életfelfogásukat, amihez felnőttként egyébként joguk van, hiszen szabad világban élünk, a gyermekek között is népszerűsíteni”. A szülők fejében ekkor Nyugat-Európában is megszólalt a vészcsengő, „de akkor már késő volt”. „Most Magyarországon is látunk ilyen furcsa divatokat”, „ez a gender-dolog” halad most Kelet-Európa felé, ezért most a szülők gyermekek neveléséhez fűződő jogait kell megvédenünk Orbán szerint.

Még tavaly megnéztük, mi zajlik szexuális nevelés címen az Orbán által emlegetett nyugat-európai országokban, és a kormány szerint mit akar ránk kényszeríteni Brüsszel. Cikkünket itt olvashatja újra.

A riporter azzal zárta az interjút, hogy megkérdezte Orbánt, mi az utolsó üzenete, „miért szavazzanak a Fidesz-KDNP-re a választók”. Orbán szerint azért, mert a háború és a béke a választás tétje, ne kockáztassák az ország biztonságát, a nemzeti oldal meg tudja védeni az országot, a baloldal háborús kockázatot jelent.

A teljes interjú visszanézhető itt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!