Orbán: A magyarok a legbonyolultabb nemzetközi összefüggéseket is kristálytisztán átlátják

2022. április 2. – 09:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kampányról, a széthúzó V4-ről, bolond divatokról és Márki-Zayról is beszélt Orbán a Magyar Nemzetnek adott szombati interjújában.

„Kampányidőszakban jól látszik, hogy milyen állapotban van egy ország, és ennek a mostaninak nagy meglepetése számomra, hogy a cudar körülmények és a heves kampány ellenére Magyarország józan állapotban van, és a magyar emberek a legbonyolultabb nemzetközi összefüggéseket is kristálytisztán átlátják” – mondta a kormányfő.

Márki-Zay

Az interjú készítője uszításként hivatkozott Márki-Zay Péter azon mondataira, miszerint a magyar fiataloknak fontosabb a vér, mint az olaj, és hogy Ukrajna a mi háborúnkat vívja. Orbán szerint „A zavaros és veszélyes mondatok kockára teszik a biztonságot és kiszámíthatóságot.” Szerinte az ukránok nem a mi háborúnkat vívják, hiszen két nagy szláv nép áll háborúban egymással. „Vannak nyugati országok, amelyek úgy akarják elrendezni a háború utáni világot, hogy teljes szakadás álljon be Nyugat és Kelet között. Ha ez bekövetkezne, az nekünk, magyaroknak és egész Közép-Európának rossz lenne” – mondta.

„Ha békét akarunk, akkor a nemzeti oldalt érdemes választanunk, aki háborút szeretne, támogassa a baloldalt” – hangsúlyozta.

Megosztott a V4, helyrehozható ez?

Az interjú készítője megkérdezte, hogy nem tart-e attól Orbán, hogy ezzel a távolságtartással kisebbségben vagy akár egyedül marad Európában. „A mi álláspontunk a többségi álláspont” – válaszolta Orbán. Szerinte a NATO döntése az, hogy ebből a háborúból ki kell maradni, mert Ukrajna nem NATO-tag. A V4 viszont megosztott ebben a kérdésben, ez helyrehozható lesz? – vetették fel Orbánnak.

„A V4-et mindig is kihívás elé állította az a tény, hogy a négy ország másként gondolkodik a keleti politikáról. De a V4 nem geopolitikai szervezet, nem is erre jött létre, hanem arra, hogy az EU-n belüli vitákban a közép-európai érdekeket közösen tudjuk képviselni, legyen szó akár gazdasági, akár értékrendbeli kérdésekről. A V4 ezt az eredeti küldetését a jövőben is jól ellátja majd, e téren nincs semmiféle nézetkülönbség” – válaszolta Orbán, amivel nem igazán ment bele a Magyarország és a V4 többi tagja közötti konfliktus mélységeibe.

Magyarország lemondta a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt. Csehország és Lengyelország is visszalépett a budapesti tanácskozástól. Jana Černochová cseh védelmi miniszter úgy nyilatkozott: „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”. A lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában.

Közelgő gazdasági válság, bolond divatok

„Felhős az ég, ez bizonyos. Ha napos lenne az időjárás, a baloldalnak is nagyobb esélye lenne a győzelemre, mert a magyar ember úgy van vele, hogy ha baj kopogtat az ajtón, akkor jobb, ha a nemzeti oldal kezében van a kormányrúd” – mondta a kormányfő. Úgy véli, az a „legriasztóbb, hogy a német infláció meghaladta a hét százalékot, de az sem zárható ki, hogy tíz százalék fölé ugrik majd. Márpedig Németország az unió kulcsországa, a magyar gazdaság is ezer szállal kötődik a némethez.” A második nagy gond, hogy a többféle válság most már összeadódik: „az infláció, a háború, az unió déli államainak eladósodottsága és a brüsszeli energiapolitika”.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e megszorítás, ha a Fidesz nyer, nem adott teljesen világos választ, de azt közölte: „Mi a válságkezelés másik útját járjuk, a munkahelyteremtés és az adócsökkentés útját.”

A Fidesz által gyermekvédelminek hívott melegellenes népszavazással kapcsolatban azt mondta, hogy a gyerekeket „meg kell védeni a bolond divatoktól”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!