Orbánék lemondják a V4-es védelmi találkozót, miután a csehek és a lengyelek is távol maradnak

2022. március 29. – 08:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország lemondja a szerdára Budapestre tervezett V4-es védelmi miniszteri találkozót, mivel a szövetségesek távolmaradásukat jelezték az Orbán-kormány Ukrajna-politikája miatt – értesült a Telex partnere, az Euractiv.

A szlovák védelmi minisztérium előzetes információi szerint Magyarország azért kényszerült lemondani az e hétre tervezett találkozót, mert erőteljes diplomáciai kritikákat is kapott amellett, hogy Csehország és Lengyelország már visszalépett a budapesti tanácskozásról a Moszkva elleni fellépésének langyos támogatása miatt.

„Előzetes információink szerint nem lesz találkozó”

– közölte a szlovák védelmi minisztérium hétfő este az Euractiv.sk-val, később pedig a magyar honvédelmi tárca is megerősítette ezt. Frissítés: a Honvédelmi Minisztérium az Euractiv esti kérdésére kedden délelőtt azt írta:

„információja helytálló. Tájékoztatjuk továbbá, hogy a személyes találkozót egy későbbi időpontban megtartjuk.”

közben a lengyel védelmi miniszterhelyettes, Wojciech Skurkiewicz egy helyi rádiónak azt nyilatkozta:

„Ami a V4 körül folyik, az nem ad okot az optimizmusra.”

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter – cseh kollégáját követve – már hétfőn este lemondta részvételét. Jana Černochová cseh védelmi miniszter pedig még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek erre a hétre kitűzött találkozóján.

„Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér”

– írta pénteki Twitter-bejegyzésében.

Nem meglepő az sem, hogy a varsói kormány is egyre nyíltabban fordul szembe a magyar vezetéssel: korábban a lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában.

Miközben az Orbán-kormány az Oroszországgal szemben eddig bevezetett mind a négy uniós szankciócsomagot megszavazta, hevesen ellenezte az energiaimportot célzó szankciókat, és közölte, hogy nem enged át Ukrajnába szánt fegyvereket a területén. Budapest hevesen visszautasította az orosz energiaexport betiltására irányuló felhívásokat is.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!