Lemondta a budapesti V4-es találkozót a cseh után a lengyel védelmi miniszter is

2022. március 28. – 23:10

Lemondta a budapesti V4-es találkozót a cseh után a lengyel védelmi miniszter is
Mariusz Blaszczak védelmi miniszter az Egyesült Államok lengyelországi nagykövetével, Georgette Mosbacherrel egy 2020-as hadgyakorlaton – Fotó: Janek Skarzynski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A cseh után a lengyel védelmi miniszter is lemondta a budapesti találkozóját V4-es kollégáival – erről elsőként a 444 számolt be a Dziennik Gazeta Prawna híre alapján.

A lengyel közrádió még kora este közölt nem hivatalos információkat arról, hogy Jana Černochová cseh védelmi miniszter után a lengyel Mariusz Błaszczak is lemondta a találkozót. Ezt hétfő este megerősítette a Polsat Newsnak a varsói nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki tagja is:

„Mariusz Błaszczak miniszter úr ma megerősítette a Nemzetbiztonsági Tanácsban, hogy nem lesz jelen ezen az ülésen. És nagyon jó, hogy nem lesz ott. Magyarországot meg kell büntetni az oroszbarát hozzáállásuk miatt”

– mondta a hírtelevíziónak Krzysztof Gawkowski, a Baloldal frakcióvezetője.

Černochová még pénteken jelentette be, hogy nem vesz részt a V4-es miniszterek erre a hétre kitűzött találkozóján: „Mindig támogattam a V4-et, és nagyon sajnálom, hogy az olcsó orosz olaj most fontosabb a magyar politikusoknak, mint az ukrán vér” – írta Twitter-bejegyzésében.

Nem meglepő az sem, hogy a varsói kormány is egyre nyíltabban fordul szembe a magyar vezetéssel: korábban a lengyel államfő, Andrzej Duda arról beszélt, nehéz megérteni Orbán hozzáállását Ukrajnával kapcsolatban, Marcin Przydacz külügyminiszter-helyettes szerint pedig Orbán Viktor hibát követ az Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos politikájában. Przydacz szerint a tervezett találkozó nem is lesz megtartva – ami egyre valószínűbb, hiszen már csak a szlovák kollégájával találkozhatna Benkő Tibor honvédelmi miniszter.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom