Ellenzék: A népszavazás a kormányváltás előszobája

2021. december 16. – 10:32

Ellenzék: A népszavazás a kormányváltás előszobája
Közösen tartott sajtótájékoztatót az aláírás fontosságáról Kunhalmi Ágnes, HajnalMiklós, Csárdi Antal, Z. Kárpát Dániel, Varju László és Tordai Bence, az összefogott ellenzéki pártok képviseletében – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Már megmutatták az emberek, hogy igenis van igény a demokratikus jogok gyakorlására – jelentette ki Kunhalmi Ágnes a Széll Kálmán téren, ahol az együttműködő ellenzéki pártok megkezdték a népszavazási aláírásgyűjtést a Fudan Egyetem budapesti kampusza ellen és az álláskeresési támogatás meghosszabbítása mellett.

Az MSZP társelnöke az előválasztás tapasztalatairól és eredményeiről beszélve azt mondta, az volt az első lépés, a kormányváltás előszobája pedig a népszavazás lesz, ez látszik abból is, hogy a referendum érdekében benyújtott kérdésekhez, illetve a kampányhoz nemcsak az összefogott ellenzéki pártok, hanem több civil szervezet és még a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is csatlakozott.

Hajnal Miklós, a Momentum képviseletében az egyik kérdésről, a Fudan Egyetemet érintő társadalmi döntés jelentőségéről beszélt, és úgy fogalmazott:

a jövőnk a tét.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője a Diákváros megépülésének fontosságáról beszélt, hiszen nemcsak a lakhatási válság, de a magyar fiatalok oktatáshoz, és megfelelő elhelyezéshez fűződő jogait nem lehet elvitatni.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a másik, a az álláskeresési támogatás meghosszabbítása melletti népszavazási kérdés fontosságáról is beszélve felidézte, hogy a járvány okozta válsághelyzet megmutatta, hogy nagyon súlyos szociális válságot hagy kezeletlenül, pontosabban „szűkmarkú kegyetlenséggel” söpör félre az Orbán-kormány. Z. Kárpárt szerint a népszavazás és azon keresztül, azzal együtt a kormányváltás eltüntetheti a szociális válság megoldásának útjából az egyetlen problémát: az Orbán-kormányt.

Varju László, a DK alelnöke is arra emlékeztetett, hogy az emberek, különösen a másfél éve tartó válságban kiszolgáltatott, méltatlan helyzetbe kerültek, és az ebből való kilábaláshoz szükség van erre a népszavazásra, hiszen az Orbán-kormány többszöri jelzés, kérés, ellenzéki javaslat és követlelés ellenére sem segít az állásukat tavaly elvesztőknek. Varju a főváros számos pontján jelenlévő aláírásgyűjtő-standjaik meglátogatására, és a referendum támogatására biztatott.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Tordai Bence, a Párbeszéd parlamenti képviselője szerint a két népszavazási kérdés is megmutatja, hogy a kormány mennyire nem látja Magyarország és a magyarok valódi problémáit.

A többi között ezért is nevezik ők ezt a két kezdeményezést kormányváltó népszavazásnak, és pártállás nélkül mindenkit arra biztatnak, aki változást akar Magyarországon, hogy támogassa a népszavazás megvalósulását aláírásával, így segítsen abban, hogy lehetőleg még karácsony előtt meglegyen a szükséges kétszázezer aláírás.

Egyelőre ugyanis kicsi a valószínűsége annak, hogy a kormány gyermekvédelmi népszavazásával együtt tarthatják meg ezt a referendumot, mivel a nemváltó műtétekről szóló négy kérdést a kormány nyújtotta be, így ahhoz nincs szükség aláírásgyűjtésre. Az ellenzéknek azonban épp a karácsonyi időszakban kellene 200 ezer érvényes aláírást összegyűjteni, hogy a választás napján az ő kérdéseikről is szavazni lehessen, ne csak a kormány gyermekvédelmi gender-kérdéseiről.

Az alábbi két kérdésben lehet népszavazás, ha összejön a 200 ezer ajánlás az ellenzéknek:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Eredetileg öt kérdésben kezdeményezett népszavazást Karácsony Gergely júliusban, miután egy rendelettel ezt lehetővé tették a meghosszabbított veszélyhelyzet alatt is. A Nemzeti Választási Bizottság augusztus végén két kérdést hitelesített ezek közül, ám a bizottság döntését hatan is megtámadták, köztük a volt jobbikos, Volner János új pártja, a Volner Párt. Így a Kúria elé került az ügy, amely azonban a múlt héten elutasította a felülvizsgálati kérelmeket, kedden pedig Karcsonyék felvehették az aláírás-gyűjtő íveket is.

Karácsony Gergely és az ellenzékipártok már nyáron egy online felületen elkezdték összegyűjteni az aláírásokat a népszavazási kérdésekhez, még mielőtt az NVB befogadta volna azokat. Jogi értelemben az nem jelentett semmit, viszont az adatok ismeretében Karácsony csapata most gyorsabban el tudja érni azokat, akik már támogatták a népszavazást. 200 ezer aláírás összegyűjtése azonban így is nagyon húzósnak ígérkezik, még úgy is, hogy az aláírásgyűjtésben az ellenzéki együttműködés pártjain kívül részt vesz a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is. A népszavazási kampányt az együttműködő pártok miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter nyitotta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!