Márki-Zay elindította az ellenzék népszavazási kampányát

2021. december 14. – 12:38

Márki-Zay elindította az ellenzék népszavazási kampányát
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Márki-Zay Péter az ellenzéki országgyűlési képviselőjelöltekkel közösen, az Országgyűlés épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elindította az ellenzéki népszavazási kampány beindítását. Az ellenzéki előválasztáson győztes miniszterelnök-jelölt sérelmezte, hogy a Nemzeti Választási Irodától nem kapta meg az aláírásgyűjtési íveket, ezért sem ő, sem politikustársai nem tudták saját kézjegyükkel demonstratív módon elindítani a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtéséhez szükséges kampányt.

Márki-Zay a Karácsony Gergely által a nyáron benyújtott népszavazási kezdeményezést karolta fel. A főpolgármester öt kérdése közül augusztusban kettőt engedett át a Nemzeti Választási Bizottság (NVB):

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

A kérdéseket Márki-Zay úgy tálalta, hogy „akarunk-e a kínai kommunista migránsegyetemnek több pénzt adni, mint amennyit a magyar egyetemeknek összesen biztosítunk”, illetve úgy, hogy a Covid-járvány miatti gazdasági válság orvoslása érdekében ki akarjuk-e tolni „az EU legrövidebb álláskeresési támogatását 30 napról 90 napra – később ezt korrigálta, mivel az álláskeresési járadék jelenlegi maximuma 90 nap, ezt tolná ki az ellenzék 270 napra.

A miniszterelnök-jelölt kifejtette, hogy szerinte ezek a kérdések

szeretet és gondoskodás kifejezései, szemben a kisebbségi csoportokat megbélyegző, gyűlölködő kormány-népszavazással.

A kormánytöbbség a Fidesszel rendszeresen együtt voksoló „ellenzéki” képviselők támogatásával novemberben fogadta el a választási törvény módosítását, mely lehetővé tette, hogy egy napon tartsák meg az országgyűlési választással a kormány, illetve ellenzéki pártok által kezdeményezett népszavazásokat.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Az ellenzék sajtótájékoztatón ismertetett kérdései azután születtek meg, hogy a kormány a Pegasus-botrány kirobbanására gyorsan bedobta saját népszavazási kezdeményezését, melynek eleinte öt, végül azonban már csak négy kérdése inkább tekinthető genderügyi politikai állásfoglalásnak, mint valódi felvetéseknek.

  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?”
  • „Támogatja-e ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?”

Frissítés: a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is csatlakozott a Fudan-népszavazáshoz

Az ellenzéki sajtótájékoztatóval egy időben a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Facebook-posztban jelentette be, hogy csatlakozik a Budapestre tervezett, kínai hitelből, kínai kivitelezővel felépíttetett Fudan Egyetemre fordított magyar költségvetési támogatás megvonásáról szóló kezdeményezés aláírásgyűjtési akciójához. Az MKKP a kormánypárti szavazók egy részének támogatására is számít:

Ahhoz, hogy tavasszal a fajváltó sorosista óvodások témája mellett a Fudan Egyetemről is szavazhassunk, országosan 200 ezer aláírást kell összegyűjteni most decemberben. (…) A hatpárti ellenzék mellett a Fidesznek is csatlakoznia kell az aláírásgyűjtéshez, hiszen a szavazóik fele sem szeretné a Fudant ebben a formájában. (A KDNP híveiről nincs adatunk.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!