A világelitbe tartozó kutatóközpontnak kell távoznia a lex CEU miatt

2020. október 8. – 08:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután az Európai Bíróság kedden közzétett döntésében kimondta, hogy uniós jogot sért a lex CEU, ismét felsejlett a lehetősége annak, hogy az egyetem amerikai akkreditációjú programjai tovább működhessenek Magyarországon, de azt még nem tudják, hogy élnek-e majd ezzel a lehetőséggel. Varga Judit a döntés után elfogadhatatlan kettős mércét emlegetett, Soros György pedig úgy fogalmazott, hogy a döntés az egyetem számára már túl későn született. A CEU egyúttal egy új kutatóintézet alapításáról is döntött, ám az egyetem így sem gyarapszik Budapesten, az uniós jogot sértő törvény miatt ugyanis távozik Magyarországról a Babylab, a világ egyik legjobb csecsemőpszichológiai kutatóközpontja – írja a Népszava.

A Kognitív Fejlődéslélektani Kutatóközponthoz tartozó, csecsemőpszichológiával foglalkozó Babylab kétségtelenül a világelitbe tartozik a maga területén. Európában ez az egyik legnagyobb és legjobban felszerelt babalabor, nemzetközi presztízsét pedig jól mutatja, hogy az évente rendszeresen megrendezett konferenciájára százas nagyságrendben érkeznek a kutatók, többek közt a velük egy ligában emlegetett Harvardról is. A labor mind a négy kutatásvezetőjének van vagy volt nyertes pályázata az Európai Kutatási Tanácstól (ERC), van akinek több is, a nemrég a Kognitív Tudományi Tanszéken meghirdetett két tanszéki állásra pedig a világ minden tájáról jelentkező fejlődéspszichológusok közül sokan kifejezetten azért jelentkeztek ide, mert a laborral szeretnének együttműködni.

A Babylab-ot 2008-ban Csibra Gergely és Gergely György hozták létre, a központ pedig 2010 óta működik hivatalosan is a CEU részeként. Elsősorban a csecsemő- és gyermekkori gondolkodás fejlődését kutatják, ami a részt vevő gyerekek számára leginkább játék, a tudomány számára azonban egyedi tudás az idegrendszerről, vagy épp a kritikai gondolkodás kialakulásáról. Jelenleg mintegy 35 tudós dolgozik náluk a világ tucatnyi országából, nem kis részben azért, mert a már akkor is világhírű magyar kutató tudományos kapcsolatrendszere és a CEU anyagi ereje lehetővé tette, hogy bárkit Budapestre tudjanak hívni, és az érkezőket megfelelő kutatási infrastruktúra várja.

Csibra szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzetben, nem maradt más választásuk, kénytelenek voltak távozni, mert a lex CEU alapján az Oktatási Hivatal bármikor visszavonhatná az egyetem működési engedélyét, amivel a Babylab is veszélybe került volna. Mint mondta, a munkájuk fontos része az, hogy doktori képzést adnak a diákjaiknak, akik a törvény miatt jelen állás szerint nem iratkozhatnak be a budapesti CEU-ra – ellentétben Béccsel. A kutató hozzátette, hogy a többi tanszék már Bécsben van, ott indult az új tanév, és ők is követik őket, amint ennek a feltételei meglesznek, a jelenlegi tervek szerint jövő nyáron költöznek Bécsbe. Az alapító elmondta, hogy megpróbálnak valamilyen kutatási tevékenységet Budapesten is tartani, de ez nem lesz könnyű, babakutatást ugyanis nem lehet pusztán online végezni, és a dolgok jelen állása szerint a kutatóik Ausztriában fognak dolgozni, osztrák babákkal.

A kutató úgy látja, hogy a Babylab távozásával elsősorban egy rangos kutatóműhelyt veszít az ország, de ez a magyar a tudományos közösségnek veszteség: a továbbiakban így egy rakás együttműködés és tudományos előadás esik majd ki, a laborban pedig a továbbiakban nem tudnak majd dolgozni és képzést kapni mesterszakos diákok és doktoranduszok. Csibra hozzátette, hogy a nagyközönség is veszít ezzel, hiszen így nem lesznek többé rendszeres tudományos tájékoztató események, és a hozzájuk forduló szülők kérdéseire sem tudnak majd válaszolni. Amíg Bécsben nincs véglegesen kialakítva az új hely, addig a budapesti labor várhatóan folyamatosan működni fog, utána viszont bezár, a munkatársak többsége pedig elveszíti a munkáját. A kutatók közül sem mindenkinél járható út a költözés, ráadásul Bécsben nincs meg az a kutatási közeg, a hasonló profilú műhelyek hálózata, ami idehaza adott volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!