A CEU még nem döntött, visszahoznak-e amerikai akkreditációjú programokat Budapestre

2020. október 6. – 16:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arról is döntött az egyetem, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten.

A mai döntéssel a lex CEU érvényét vesztette. A CEU szabadon oktathatja amerikai akkreditációjú programjait Budapesten. Ez egy fontos erkölcsi és jogi győzelem, és óriási győzelem az akadémiai szabadság számára Európában

– olvasható a CEU közleményében, reagálva arra, hogy az Európai Bíróság kedden kimondta, uniós jogot sért a lex CEU.

Az intézmény kedd délután sajtótájékoztatót is tartott, melyen elhangzott, hogy a lehetőség a bíróság döntésének köszönhetően ugyan megvan, de még nem döntöttek, hogy valóban visszahoznak-e amerikai akkreditációjú programokat, és ha igen, melyeket.

Elmondták, hogy hosszútávon terveznek Bécsben, ahol az elmúlt egy évben otthonra találtak. Ezenkívül azt is bejelentették, hogy új kutatóintézetet hoznak létre Budapesten, a CEU Democracy Institute-ot. Az intézet célja a demokrácia kérdéseinek kutatása, terjesztése és tanítása lesz.

Michael Ignatieff beszél a CEU online közvetítésén
Michael Ignatieff beszél a CEU online közvetítésén

Az Európai Unió Bírósága kimondta, a lex CEU-ban foglaltak nem egyeztethetők össze az uniós joggal: a bíróság szerint a törvénymódosítás származási állammal kötött nemzetközi szerződésre vonatkozó követelménye, illetve az a kikötés, hogy az intézmények az anyaországukban is nyújtsanak képzést, sérti az Európai Unió Alapjogi Chartáját. Ezen kikötések aránytalanul korlátozzák az oktatási intézmények alapításának és működtetésének szabadságát, valamint a tudomány szabadságát.

Ezenkívül a bíróság szerint a törvény fent említett követelményei sértik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) keretében kötött szolgáltatások kereskedelméről szóló általános egyezményt (GATS-egyezmény) is, mivel sérül a belföldi és külföldi szolgáltatókra vonatkozó egyenlő bánásmód elve.

A bíróság döntésének értelmében a magyar kormánynak a vitatott részeket vissza kell vonnia. Ha ennek nem tesznek eleget, az Európai Bizottság pénzügyi szankciók kiszabására is javaslatot tehet. Akárhogy is dönt a magyar kormány, Michael Ignatieff, a CEU rektora a keddi sajtótájékoztatón kijelentette,

az egyetem vezetése egyértelműen semmisnek tekintik a lex CEU-t, mivel az Európai Unió legfontosabb jogi szerve kimondta, hogy a törvény sérti az uniós jogot.

Varga Judit igazságügyi miniszter a döntésről azt mondta: elfogadhatatlannak tartják a kettős mércét.

A 2017-es törvényjavaslat ellen több ezer vezető külföldi tudós, közgazdász és tizenöt Nobel-díjas is felszólalt. A törvénymódosítás megszavazása után öt nappal több tízezren tüntettek a döntés ellen Budapesten. Noha a CEU teljesítette a törvénymódosításban foglaltakat annak bevezetése után nem sokkal, a működésüket garantáló, Egyesült Államokkal kötendő nemzetközi szerződést a magyar kormány nem volt hajlandó aláírni, így az egyetem vezetősége 2018. december 3-án bejelentette, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket 2019 szeptemberétől már nem Budapesten, hanem Bécsben indítják el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!