Varga Judit a CEU-ítéletről: Elfogadhatatlan a kettős mérce

2020. október 06. – 14:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Sérti az uniós jogot a magyar nemzeti felsőoktatási törvény 2017-es módosítása – mondta ki kedden az Európai Bíróság. A külföldi egyetemek magyarországi működésének feltételeit szigorító lex CEU vitatott részeit a döntés értelmében vissza kell vonnia a magyar kormánynak. A döntésről Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek nyilatkozott: azt, hogy elfogadhatatlannak tartják a kettős mércét, a jogszabályokat minden egyetemnek egyformán be kell tartania Magyarországon.

Nem lehet olyan törvényt alkotni, amely a Soros-egyetemet előnyösebb helyzetbe hozza a magyar egyetemeknél – mondta el az MTI-nek. Hozzátette: az Európai Bíróság ítéletét – mint mindig – Magyarország a magyar emberek érdekének megfelelően végre fogja hajtani. Kiemelte azt is, hogy szerintük a magyar szabályozás révén biztosítható, hogy az adott intézmény hallgatói valóban olyan végzettséghez jutnak majd, mint amilyen diploma megszerzését várták. Szerinte a vonatkozó magyar törvény tucatnyi, Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményt érint, de legtöbbjüknek nem jelentett gondot megfelelni ennek a jogszabálynak.

„A felsőoktatási intézmények megfelelő működése végső soron egy ország oktatási rendszerébe vetett bizalom, a felsőoktatási rendszer jó hírnevének a záloga, az annak eredményeként kiállított oklevél pedig ennek a megtestesítője. Nem postaláda egyetemekre van szükség

– fogalmazott.

A 2017-es törvényjavaslat ellen több ezer vezető külföldi tudós, közgazdász és tizenöt Nobel-díjas is felszólalt. A törvénymódosítás megszavazása után öt nappal csaknem százezren tüntettek a döntés ellen Budapesten.

Noha a CEU teljesítette a törvénymódosításban foglaltakat annak bevezetése után nem sokkal, a működésüket garantáló, Egyesült Államokkal kötendő nemzetközi szerződést a magyar kormány nem volt hajlandó aláírni, így az egyetem vezetősége 2018. december 3-án bejelentette, hogy amerikai akkreditációjú képzéseiket 2019 szeptemberétől már nem Budapesten, hanem Bécsben indítják el.

A CEU már jelezte, hogy kedden délután négykor sajtótájékoztatót tartanak, ahol a bíróság döntésére reagálnak.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!