Tényleg butábbak a mai fiatalok?

2024. október 18. – 17:30

Másolás

Vágólapra másolva

Sok mindenért hibáztathatjuk, és hibáztatjuk is a technológiát. A kapcsolataink elszemélytelenedtek, még életünk párját is a virtuális térben és applikációkon keressük, sok szempontból káros a mentális egészségünkre, a közösségi oldalakon a cyberbullyingtól kezdve az eszement kihívásokon kapunk hideget-meleget, akár akarjuk, akár nem. A negatívumokat naphosszat sorolhatnánk, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a technológia fejlődése alapvetően azért nem egy rossz dolog, sőt.

Innováció nélkül az emberiség nem jutott volna el a Holdra, nem tudnánk hasznosítani a villamosenergiát, és egyeseknek feltehetően fejtörést okozna, ha most számológép híján írásban kellene elvégezniük a szorzást és az osztást. Mondhatjuk persze, hogy régen minden jobb volt, mert a technológia és mindenféle okoskütyük előtt az emberek használták az eszüket.

De valóban butulást hozott a technológia? Fejlődik, vagy hanyatlik a társadalom, különösen a fiatalok intelligenciája? Mekkora hatása van az intelligenciára az öröklésnek és mekkora a környezetnek, az iskolának? Hogyan változtatta meg társas viselkedésünket az új technológiákhoz való hozzáférés? Ezeket a kérdéseket feszegeti a CEU Határtalan Tudásának mai eseménye, amelynek címe: Tényleg butábbak a mai fiatalok? Az előadók:

  • Pléh Csaba, pszichológus, nyelvész, az MTA rendes tagja, a BME Kognitív Tudományi Tanszékének alapítója, CEU oktatója
  • Boross Ottilia, pszichológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar személyiségpszichológia tanszékének adjunktusa
  • Koren Yefet, az Engame Akadémia diákja

A beszélgetést itt a Telexen is élőben közvetítjük, október 18-án pénteken 18 órától:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!