Történelmet írt a SpaceX, a kilövőálláson kapták el a Starship hordozórakétáját

2024. október 13. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Ötödik alkalommal tesztelte szombaton a SpaceX a Starship nevű rakétarendszerét, amellyel a NASA akár már 2026 őszén embert vihet a Holdra, és egyszer talán a Marsra is küldetést indíthat vele. Ezúttal pedig nem pusztán sikeresen hajtották végre a tesztet, hanem rögtön az elsőre sikerült egy elképesztő eredményt is elérniük – a Starship hordozórakétája ezúttal nem az óceánba esett, hanem visszatért a kilövőállásra, ahol sikerült is elkapni.

A SpaceX némi halogatás után tavaly áprilisban tesztelte először a Starshipet, és bár sem ez, sem a második teszt nem sikerült teljesen, a harmadikon már szinte mindent sikerült végigcsinálni, amit elterveztek, a negyedikben pedig a kilövés és a visszatérés is sikerült. Elon Musk szeptemberben már arról beszélt, hogy két év múlva indulhat az első Starship a Marsra – amiből persze minimum gyököt kell vonni, mert Musk mondta –, de egyelőre az Artemis III nevű, emberes holdmisszió van a középpontban.

Ha a mostani tesztből indulunk ki, akkor ez utóbbi miatt okkal lehet optimista a NASA, a SpaceX-nek ugyanis olyasmit sikerült elérnie, ami korábban még senkinek sem sikerült. A szombati teszt célja az volt, hogy a sikeres fellövés és visszatérés mellett a Super Heavy nevű hordozórakétát a Mechazilla nevű kilövőállomásra hozzák vissza, és kapják el karjaival. Ezt az „evőpálcika-manővernek” nevezett mutatványt technikailag rettentően nehéz kivitelezni, a SpaceX-nek azonban elsőre sikerült.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a SpaceX mérnökei eksztázisban voltak a manőver után, és történelmi sikerről beszéltek. A hordozórakéta elkapása mellett a második fokozat, vagyis a Starship tesztje is tökéletesen sikerült, az űrhajó kijutott az űrbe, majd onnan vissza is jött, és az Indiai-óceánba csapódott – pont úgy, ahogy azt eltervezték. Az ötödik tesztkilövéshez megint sokat módosítottak a rakétarendszeren, melynek gyakorlatilag a teljes hőpajzsát lecserélték. És így is elkészültek augusztusra, a teszt azért csak most valósult meg, mert eddig nem kaptak engedélyt a repülésre.

Korábbi cikkünkben azt írtuk a Starshipről, hogy a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony föld körüli pályára juttatni. Erre pedig szükség is lesz, az amerikaiak ugyanis ezzel hódítanák meg ismét a Holdat, a távlati cél pedig itt is egy holdbázis, ahol akár hosszabb ideig élhetnek űrhajósok. Ennek előkészítő küldetésére már kiválogatták az űrhajósokat, akik jövőre kerülhetik meg a Holdat, két év múlva pedig jöhet a nagy visszatérés is. Amerika idén februárban tért vissza a Holdra az Intuitive Machines leszállóegységével.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!