Újra elindították a SpaceX Starship űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült teljesen

2023. november 18. – 18:49

Újra elindították a SpaceX Starship űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült teljesen
A SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat felbocsátja a Starship űrrakétáját a texasi Boca Chica közelében lévő Starbase kilövőállásról 2023. november 18-án – Fotó: Eric Gay / AP / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Újra elindították szombaton a texasi bronwsville-i űrrepülőtérről a SpaceX Starship űrrakétáját a sikertelen áprilisi teszt után, de ez a kísérlet sem sikerült, mert a gyorsítórakéta a leválás után felrobbant, az űrhajóval pedig megszűnt a kommunikáció.

Az első próbarepülésen, idén áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája. Most a 120 méteres, kétfokozatú rakéta gyorsítórakétái már leváltak, amikor felrobbantak, de nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó űrhajóval.

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vezetői az áprilisi kudarc ellenére sikerként ünnepelték, hogy az óriási űrrakéta el tudott rugaszkodni a Földtől. Az űreszköz „nem tervezett gyors szétválása” következett be akkor.

A SpaceX az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal előbb a Holdra juttatna embert, majd a Marsra. A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték. A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni. Az ötven év utáni első Hold-utazás tervezett időpontja hivatalosan 2025.

(MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!