Feljutott az űrbe a SpaceX óriásrakétája, végül az Indiai-óceán felett semmisült meg

2024. március 14. – 18:16

Feljutott az űrbe a SpaceX óriásrakétája, végül az Indiai-óceán felett semmisült meg
Fotó: Chandan Khanna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Harmadjára szinte a teljes tesztet sikerült végigcsinálni a SpaceX Starship rakétájával, amelyet Texasból indítottak, írja a Reuters. Úgy fogalmaztak, hogy a rakétával tovább jutottak el, mint korábban bármikor, ez 245 km-es magasságot jelent.

A Starshippel akkor veszítették el a kapcsolatot közel egy órával az indítás után, amikor visszatért a légkörbe az Indiai-óceán felett, de addig a kitűzött célokat sikerült teljesítenie. A csütörtöki tesztet fontos mérföldkőnek értékelték, Bill Nelson, a NASA vezetője gratulált a „sikeres teszthez”.

Az első próbarepülésen, tavaly áprilisban néhány perccel a felbocsátás után robbant fel a világ legnagyobb és legerősebb űrrakétája. Novemberben aztán nyolc perccel az indítás után megszakadt a kapcsolat a világűrbe tartó Starshippel.

A SpaceX reményei szerint a 120 méter magas Starship úttörő szerepet játszik majd az űrrepülésben. A SpaceX az Artemis 3 nevű űrrakétaprogrammal előbb a Holdra juttatna embert, majd a Marsra. A többször felhasználható űrhajó kapacitását száz emberre tervezték.

A Starship a tervek szerint 150 tonna terhet lesz képes a világűrbe juttatni. Összehasonlításképpen: a SpaceX Falcon rakétája csak valamivel több mint 22 tonna terhet képes alacsony földkörüli pályára juttatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!