Nyolc napra mentek, de akár 2025-ig is az űrben ragadhatnak a meghibásodott Boeing űrhajósai

2024. augusztus 9. – 10:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egészen 2025-ig a Nemzetközi Űrállomáson ragadhat Sunita Williams és Butch Wilmore, a meghibásodott Boeing Starliner űrhajósai, írja a Guardian.

A két amerikai űrhajós még júniusban indult el az űrbe egy nyolcnaposra tervezett küldetésre, de már az űrállomásra tartó úton is több problémát észleltek: szivárgott a hélium, valamint meghibásodott néhány manőverező hajtómű és szelep. Emiatt hamar felmerült, hogy pár nap helyett akár hónapokig is az ISS-en maradhatnak, mert ugyan az űrhajó valószínűleg probléma nélkül vissza tudná szállítani az asztronautákat, a NASA és a Boeing inkább biztosra akar menni.

A NASA a mentőakció miatt elhalasztja a SpaceX következő küldetését, és tárgyalásokat folytat a SpaceX-szel arról, hogy két helyet üresen hagyjanak a Crew Dragon közelgő indításán. Mentőakció ide vagy oda, a Boeingnek komoly csapás lehet, ha végül valóban vetélytársa, a SpaceX űrhajóján hozzák vissza az űrhajósokat. A Boeing és a SpaceX ugyanakkor szerződtek le az amerikai kormánnyal, de míg előbbi csak tíz évvel később tudott összerakni egy működő, emberekkel tesztelhető kapszulát, addig Elon Musk űrcége sokkal kevesebb pénzből már rég elkészült a Crew Dragon űrhajókkal, amelyek 2020 óta tizenkétszer vittek fel legénységet az űrbe.

A Boeing ráadásul kifejezetten rosszul teljesített a második negyedévben: a Starliner miatt 125 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Ennek ellenére a Boeing közölte, hogy bízik a Starlinerben, és abban, hogy biztonságban visszatér a legénységgel.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának már a fejlesztése is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!