Újabb problémát találtak, elhalasztották a Starliner űrhajó visszatérését

2024. június 12. – 10:19

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb problémát találtak a Starliner űrhajón, ezért elhalasztották a visszatérését – jelentette be szerdán a NASA és az űrhajót tervező Boeing, írja az MTI. Az eredeti tervek szerint már pénteken, azaz június 14-én visszatértek volna a NASA asztronautái a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), de most úgy néz ki, 18-án fognak tudni visszajönni a Földre.

A közlemény szerint a houstoni űrközpont elemzőinek úgy kell ütemezniük a visszatérést, hogy számolnak a Starliner meghibásodott alkatrészeinek javításával, az időjárási körülményekkel és az ISS legénységének időbeosztásával.

Dina Contella, a NASA programvezető-helyettese azt mondta: az űrállomáshoz csatlakozott Starlineren szelepmeghibásodást észleltek. A NASA szerint a műszerek újabb héliumszivárgást jeleztek a hajtóművön. A repülés alatt a 28 manőverező hajtóműből öt leállt, de a NASA és a Boeing egy kivételével mindet újra tudta indítani, mielőtt az egység dokkolt az ISS-en.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának már a fejlesztése is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból. A Starliner legfeljebb 45 napig maradhat az űrben az ISS-hez csatlakozva.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!