A NASA elhalasztja a SpaceX következő küldetését a Boeing űrhajója miatt

2024. augusztus 7. – 19:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Boeing Starliner űrhajójának mostanra már hónapok óta húzódó kálváriája miatt a NASA kedden bejelentette, hogy leghamarabb szeptember 24-én indulhat útnak SpaceX Crew-9-es küldetése, amelynek eredetileg augusztus 18-án kellett volna elindulnia – írja az Engadget.

A Starliner visszahozása azért lenne már eléggé fontos, mert a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egyszerre nyolc űrhajó csatlakozhat, az amerikaiak viszont csak két dokkolóval rendelkeznek, és a Starliner miatt jelenleg mindkettő foglalt. Az űrügynökség közleménye szerint a halasztással a NASA-nak és a Boeingnek több ideje marad arra, hogy véglegesítse a Starliner visszahozásáról szóló terveit.

A NASA közleménye szerint a Starliner földi csapatainak még fel kell mérniük, hogy vissza tudják-e hozni az űrhajósokat, csak ezután tervezik meg a visszatérést.

A Boeing első, legénységgel ellátott űrmissziója júniusban indult, és csak csak néhány naposra tervezték, de a hajtóműveinek meghibásodása miatt még mindig nem tudott visszatérni. Korábban a NASA jelezte, hogy ha nagyon muszáj, a SpaceX-szel hozatja haza az űrhajósokat, akik fent ragadtak a Boeing kapszulájával, de a mostani döntés alapján is úgy tűnik, hogy megvárják, míg vissza tudnak térni a Starlinkkel.

A Boeing kifejezetten rosszul teljesített a második negyedévben, az Engadget szerint pedig a Starliner miatt a Boeing 125 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, de néhány napja a Boeing is közölte, hogy bízik a Starlinerben, és abban, hogy biztonságban visszatér a legénységgel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!