Augusztusig az űrben ragadhatnak a meghibásodott Boeing Starliner űrhajósai

2024. július 11. – 04:30

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába dolgoznak a problémán mérnökök, augusztusig az űrben ragadhatnak a NASA űrhajósai a Boeing Starliner gépén – írja a Guardian.

Sunita Williams és Butch Wilmore az eredeti tervek szerint már június 14-én visszatértek volna a Nemzetközi Űrállomásról (ISS). A hónap végén már arról lehetett hallani, hogy az eredeti 45 napot megduplázva, 90 napra emelik a Boeing Starliner űrhajójának maximális tartózkodási idejét a Nemzetközi űrállomáson.

Az űrhivatal azért halasztotta el a visszatérést, hogy teszteket tudjanak végezni az új-mexikói sivatagban, amelyek alapján megbizonyosodnak arról, hogy biztonságos lesz az űrhajó útja vissza a Földre. Szerdán a Nasa bejelentette, hogy még mindig teszteket végeznek annak érdekében, hogy minden megfelelően működjön. Bár a sajtóban korábban elterjedt, hogy „az űrhajósok odafenn ragadtak az ISS-en”, a NASA mindenkit biztosított afelől, hogy az asztronauták biztonságban vannak.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának már a fejlesztése is több évet csúszott. Az első, legénység nélküli tesztrepülést már 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést különböző rendellenességek miatt szintén többször elhalasztották az elmúlt hónapokban, amíg június 5-én a két asztronautával, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzetén elindult a világűrbe a floridai Kennedy Űrközpontból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!