Túl szexinek találta a Facebook az MTA csillagászati konferenciáját

2024. április 12. – 12:07

Másolás

Vágólapra másolva

A Facebook algoritmusának útjai kifürkészhetetlenek. Az a dolga, hogy automatikusan kiszúrja a másodpercenként posztolt nagyjából végtelen új poszt közül azokat, amik nem felelnek meg a felhasználói irányelveknek, ezért nem nagyon tud mindig pontos mesterlövészpuskaként működni, hanem néha söréteket lő a tömegbe. Ez az esetek nagy részében jól működik, de megesik, hogy teljesen megkattan, és szinte válogatás nélkül osztja a büntiket.

Kiss László csillagász most az MTA Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottság és a Wigner Fizikai Kutatóközpont űrfizikusainak üléséről osztott meg két képet, amik az algoritmus szerint „szexuális tevékenységre való felajánlkozásnak” minősültek. A képeken egyébként pont az látszik, mint a leírás alapján sejteni lehet: néhány tudós egy asztal körül ülve egy kivetítőt néz. Persze lehet, hogy úgy van vele a Facebook, hogy az okos az új szexi.

Fotó: Kiss László csillagász / Facebook
Fotó: Kiss László csillagász / Facebook

Martos Gábor író a saját oldalán be akarta mutatni új, a műkereskedelem legdrágább alkotásairól szóló könyvét, az algoritmus azonban ezt is elgáncsolta. Ennek egyszerű oka volt: a borítón egy kilencéves lány látható. Pontosabban Stuart Mária Henrietta, akinek portréját Antoon van Dyck festette meg 1641-ben, a hercegnő házassága alkalmából. Újdonsült férje, II. Vilmos orániai herceg 11 éves volt, és Mária portréja ma a Szépművészeti Múzeumban van kiállítva.

Martos azt írta, hogy az értesítés szerint a Facebook technológiai eszközei azt mutatták, hogy a bejegyzés hasonlít azokra a posztokra, amik erőszakot vagy durva tartalmat jelenítenek meg, és nem engedik, hogy az emberek ilyeneket osszanak meg. Ezért ugyan nem törölte a posztot, de ritkábban dobja fel.

Stuart Mária Henrietta a könyv borítóján – Fotó: Martos Gábor / Typotex
Stuart Mária Henrietta a könyv borítóján – Fotó: Martos Gábor / Typotex

Egy zárt csoportban is találtunk hasonló esetet. A képet éppen a zárt csoportos forrás miatt nem tudjuk megosztani, de „felnőtt meztelenkedés és szexuális tevékenység” ábrázolása miatt a Facebook korlátozta a terjedését. Na de mi lehetett a képen? Tegyék meg tétjeiket, majd kattintsanak!

Két kutya – egymástól tisztes távolságban – ül egy autó előtt. Ember sehol, legfeljebb a kamera túloldalán. A kutyákon mondjuk tényleg nincs ruha.

Gyakran előfordul

A jelenséget mi is megtapasztaltuk a Telex Facebook-oldalán. A héten például egy olyan bejegyzésünket korlátozta le az algoritmus, amiben egy napfogyatkozásos cikket osztottunk meg, mert túl szexinek találta. De a rákosrendezői tűzről készült képeink sem voltak biztonságban, mert azokról azt gondolta, hogy túl erőszakos a tartalmuk.

Ugyanígy járt április elején egy posztunk arról, hogy valaki betört a magyar ortodox egyházmegye budapesti templomába, valamint a bejegyzésünk a petefészek feltérképezett sejtjeiről.

A korlátozás ezekben az esetekben annyit jelent, hogy ritkábban dobja fel az facebookozók hírfolyamaiban a bejegyzéseket. Ezekkel a legtöbbször szerencsére csak annyi dolgunk van, hogy jelezzük, hogy a mesterséges intelligencia szerintünk hibázott, és egy gyors felülvizsgálat után a Facebook visszarakja a posztokat az eredeti helyükre.

Bár most éppen egy nagy mellélövéshullámban van a Facebook algoritmusa, az egész jelenség nem új. Már 2020-ban is írtunk arról, hogy az algoritmus túl szexinek talált néhány hagymát, ezért nem engedte, hogy egy újfundlandi vetőmagbolt reklámban mutogassa azokat, és mivel a kívülről teljesen átláthatatlanul változtatgatott algoritmus nem megy sehova, valószínűleg nem ezek az utolsó esetek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!